У Росії хочуть за рік створити єдиний підручник з історії

Міністр освіти і науки Російської Федерації Дмітрій Ліванов заявив, що створити єдиний підручник з історії вдасться за один рік.

Про це повідомляє Лента.ру.

"Хороший підручник історії, навіть якщо він один, залишає можливість для роздумів, для вибудовування різних версій подій, що відбулися і історичних концепцій", - сказав міністр, пояснивши, що підручник повинен розвивати здатність мислити.

Ліванов також пояснив, що створювати посібник для школярів повинні професійні історики, а не політики. "Тому що історія - це наука", - сказав він.

Для того щоб підручник викликав довіру і вчителів, і учнів, вважає міністр, під його текстом повинні підписатися двадцять кращих істориків Росії. Не уточнюється, чи Ліванов назвав імена конкретних людей.

На думку глави освітнього відомства, процес навчання історії - це зв'язування логікою ланцюжка важливих історичних фактів, при цьому шукати зв'язок учні повинні разом із учителями.

З ідеєю створити єдиний шкільний підручник з історії виступив 19 лютого президент РФ Владімір Путін. Він запропонував залучити до роботи над посібником не тільки співробітників РАН, але й історичне та військово-історичне товариства.

Сам президент очолює опікунську раду Російського історичного товариства, президентом якого є спікер Держдуми Сєргєй Наришкін. Ні в Наришкіна, ні у Путіна історичної освіти немає.

У грудні 2012 року віце-прем'єр РФ Дмітрій Козак висловлював намір підготувати закон про введення попередньої експертизи підручників історії "на предмет спотворення історичних фактів".

Дивіться також інші матеріали ІП за темою "Підручник"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.