Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2014/09/3/144506/

У Росії створять 3D-моделі таборів ГУЛАГу на Колимі

03.09.2014
Співробітники Державного музею історії ГУЛАГу з Москви, які їздили в експедицію на Колиму, планують створити на основі картографічних знімків занедбаних сталінських таборів їхні 3D-моделі.

Про це повідомляє Российская газета з посиланням на Магаданське регіональне управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП).

Більше тижня історики вивчали важкодоступні занедбані табори часів сталінських репресій біля селищ Ягідне, Ельген і Дебінь. Картографічна зйомка будівель була зроблена за допомогою дистанційно керованого вертольота.

 

"В ході експедиції співробітники музею збирали предмети табірного побуту для поповнення колекції, записували відеоінтерв'ю з колишніми в'язнями колимських таборів та їх родичами", - зазначили тюремники.

За словами представників ФСВП, своїми спогадами з істориками поділилися також "ветерани кримінально-виконавчої системи, яким в молодості довелося служити разом з колишніми співробітниками НКВД".

Історикам розповідали про знаменитих в'язнів ГУЛАГу, про випадки героїзму і мужності серед офіцерів НКВД та ув'язнених, тюремні легенди тих часів.

За словами директора музею Романа Романова, зараз дослідники працюють над проектом "Двері". Уже створено чотири експозиції, вхід у кожну з них відкривають справжні двері з історичних місць ув'язнення.

Наразі немає дверей для п'ятої експозиції, присвяченої колимським таборам. Її історики і планували здобути в ході експедиції до Магаданської області. Однак, прибувши в регіон, відмовилися виламувати двері, бо вирішили що це буде вандалізм.

Також: "ГУЛАГ хочуть зробити візитною карткою Росії"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".