Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2014/09/4/144514/

Казахи просять українців не називати росіян Ордою

04.09.2014
Українців просять не називати російських окупантів "ординцями", бо це ображає казахів.

Відповідне звернення "казашки Альбіни Ахметової" оприлюднено на сайті Алтин Орда.

"Я розумію, емоції зашкалюють і незнання деяких історичних нюансів, - пише Ахметова. - Але прошу вас, шановні українці, перестаньте називати цей набрід, що напав на вас, Ордою, ординцями... До Орди їм ой як далеко. Вони, скоріше, нащадки рабів справжньої Орди".

Автор звернення висловила підтримку боротьбі українців за незалежність від імені руху "Казахська Орда": "Ми, казахи, в День Незалежності України, вийшли на свій страх і ризик до пам'ятника Тараса Шевченка на однойменній вулиці в Алмати, щоб щиро привітати Українців з їх світлим, хоча і гіркуватим, святом".

За словами Ахметової, орда - це "сила, міць, ідея, доблесть, благородство, зрештою".

"Ви щось подібне в овечій зграї, яка на вас напала, помічали? - пише автор. - Наш Президент мешкає в Астані в резиденції під назвою "Ак Орда", тобто "Біла Орда". Є в Казахстані місто Кизил-Орда, тобто, "Червона Орда ", колишня ставка великого, героїчного війська. Представники "елітного підрозділу" десантури Ерефіі до таких вочевидь не належать".

"Навіть татаро-монгольська бойовий клич "хуррра" просто, вибачте, сперли і привласнили, - обурюється Ахметова і просить "не очорняти це поняття ["Орда"]" порівнянням з кремлівськими агресорами.

Також:

"Росія - спадкоємиця Орди" - історик

Янукович правив за законами політичної культури Степу

На Луганщині знайшли ставку хана Золотої Орди

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".