Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/01/23/151936/

Росії пропонували 60 мільярдів за ядерний арсенал

23.01.2018
Національний архів Великобританії розмістив документи канцелярій прем'єр-міністра і уряду країни за 1991-1992 роки, в одному з яких йдеться про пропозицію від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) списати Росії борг $60 млрд в обмін на відмову Москви від ядерної зброї.

Про це пише iPress. Самі ж документи розміщені на сайті архіву.

За даними видання, президент ЄБРР Жак Атталі написав в грудні 1991 року прем'єр-міністру Великобританії Джону Мейджору лист, в якому назвав двома головними світовими проблемами, пов'язаними з СРСР, питання боргу і ядерної зброї.

"У зв'язку з цим я пропоную подумати про те, як вирішити одну проблему, використовуючи іншу, тобто про угоду про частковий або повний обмін ядерної зброї на списання боргу", - цитує видання текст листа Атталі.

 Фото: bigmir.net

Глава ЄБРР запропонував Мейджору створити фонд, який би взяв на себе $ 60 млрд зовнішніх боргів СРСР в обмін на право фінансувати утилізацію ядерного арсеналу Радянського Союзу під наглядом МАГАТЕ. Відповідь британського прем'єра на цей лист, якщо така була, архів не опублікував.

Також архів відкрив доступ до листування між Мейджором і останнім радянським лідером Михайлом Горбачовим, з якої випливає, що між ними склалися дружні стосунки, пише газета.

Незадовго до відставки Горбачова Мейджор писав йому: "Багато хто з нас прагне змінити світ на краще, і ви - один з небагатьох, кому це вдалося".

В іншому документі, записці з Міністерства закордонних справ Великобританії, йдеться про зміст розмови між Мейджором і Борисом Єльциним 20 серпня 1991 року, в розпал путчу в СРСР. З нього випливає, що "Єльцин перебив Мейджора і повідомив, що до будівлі, де він знаходиться, наближаються танки".

"Він попросив, щоб ми зажадали звільнення президента Горбачова. Він був законним президентом Радянського Союзу", - говорилося в записці. У ній також зазначено, що Мейджор побажав Єльцину удачі і висловив надію на те, що їм вдасться поговорити в найближчому майбутньому.

Через два дні, випливає з іншого документа британського МЗС, Мейджор говорив по телефону з Горбачовим, який тоді був ізольований у своїй резиденції в Криму. Прем'єр заявив, що підтримка Горбачова і його програми реформ з боку британського товариства "величезна" і "приголомшлива".

У 1991 році СРСР оголосив мораторій на обслуговування зовнішнього боргу, непогашеними залишилися кредити на суму $ 61,8 млрд (у тому числі $ 28 млрд неофіційному клубу країн-кредиторів – Паризькому клубу).

Останню заборгованість за зобов'язаннями СРСР Росія погасила тільки в серпні 2017 року – Москва тоді перерахувала Босніі і Герцеговині $ 125,2 млн за постачання товарів з Югославії.

Читайте також:

З Національного архіву Британії зникли тисячі справ із документами

Литва почала оприлюднювати повідомлення агентів КГБ

Що засекречував СРСР про Другу світову — опублікували документ із Архіву СБУ

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".