Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/07/16/152708/

IPN Польщі розслідуватиме слова Купріяновича у Сагрині

16.07.2018
Прокуратура вирішила, що подання на Голову Українського товариства доктора Григорія Купріяновича у справі слів, які той сказав під час пам’ятних заходів 8 липня на цвинтарі у Сагрині, буде розслідувати Інститут національної пам’яті у Любліні.

Про це інформує видання "Наше Слово".

Вшанування українців у Сагрині. Фото: "Наше Слово"

 

Справою мала зайнятися Окружна прокуратура в Замості, але документи відправлять до слідчого відділення IPN у Любліні. "Ми вирішили, що не є правильним суб’єктом для розгляду цього питання", сказав голова прокуратури у Замості Єжи Заркевич.

Інститут національної пам’яті зараз чекає на документи з прокуратури. Як стверджують слідчі, будь-яке провадження може бути відкрите, серед іншого, за "зневаження польського народу". Проте рішення про початок розслідування приймуть після аналізу заяви воєводи.

Григорій Купріянович під час виступу у Сагрині. Фото: "Наше Слово"

Нагадуємо, що 9 липня Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек подав заяву у прокуратуру на доктора Григорія Купріяновича у справі слів, які той сказав під час пам’ятних заходів 8 липня. У цей день на цвинтарі у Сагрині вшанували пам’ять українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Під час урочистостей українець сказав зокрема: "Вони (українці – І.П.) померли від рук інших громадян Річ Посполитої, оскільки говорили іншою, ніж більшість, мовою та були іншого віросповідання. Цей злочин проти людства вчинили члени польського народу, партизани АК − солдати польського підпілля".

 Вшанування українців у Сагрині. Фото: "Наше Слово"

За словами Люблінського воєводи, думки, які Г. Купріянович висловлював протягом останніх років, та його доповідь від 8 липня, однозначно є порушенням закону. Воєвода впевнений, що українець не лише "зневажив польський народ", а й порушив закон про Інститут національної пам’яті Польщі, що вводить штраф або покарання у вигляді тюремного ув’язнення терміном до трьох років за "заперечення злочинів українських націоналістів".

На захист українського діяча став зокрема депутат Сейму РП Міхал Камінський, який надіслав інтерпеляцію (звернення) до прем’єр-міністра Польщі.

Читайте також:

Промова голови Українського Товариства в Сагрині 8 липня

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".