Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/08/22/152818/

У Києві триває виставка «Україна в очах європейців ХVІІ ст.»

22.08.2018
Під такою назвою 15 серпня 2018 року у Музеї гетьманства відкрилася виставка гравюр, присвячена Дню незалежності України.

Про це йдеться на Facebook-сторінці музею.

Гравюра гетьмана Богдана Хмельницького (копія відомої гравюри Вільяма Гондіуса)

 

На виставці представлена колекція 18-и гравюр з європейських історичних хронік та альбомів. Гравюри подаровані Музею гетьманства колекціонером з Німеччини Тіто Герре.

Найвагоміша частина гравюр представлених на виставці з німецькомовної друкованої хроніки Матеуса Меріанна "Theatrum Europaeum" ("Театр Європи"), що видавалася у Франкфурті-на-Майні у 1638-1738 рр.

Засновником та видавцем цього 21-томного видання був відомий гравер і художник Матеус Меріан. Матеус Меріан помер 19 червня 1650 року у місті Бах-Швальбах, видавничу справу продовжили його сини.

З цієї хроніки представлені гравюри історичних осіб: гетьмана Богдана Хмельницького (копія відомої гравюри Вільяма Гондіуса), полковника Михайла Кричевського (копія з малюнку нідерландського художника А. Вестерфельда), а також Михайла Корибута Вишневецького, Януша Радзивілла, Криштофа Радзивілла, Стефана Чарнецького. А ще у колекції є схематичні військові плани Полтави (1709) та Ставища (1664).

Також на виставці представлені гравюри: Фортеця Кодак, план міста Кам’янця-Подільського, Мукачева, Військовий план битви під Нарвою, гетьмана Данила Апостола та ін.

Музей запрошує всіх кого цікавить історія України познайомитися з поглядом європейців ХVІІ століття на події, що розгорталися на наших землях.

Виставка триватиме до 28 серпня, години роботи музею 10.00-17.00

Місце: Музей Гетьманства, вул. Спаська, 16 Б

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".