Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/11/13/153266/

85-ті роковини Голодомору 1932-1933 рр. ПЛАН ЗАХОДІВ

13.11.2018
Масштабними заходами Україна та світ відзначають 85-ті роковини Голодомору. Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», Міжнародний форум «Україна пам’ятає, світ визнає», меморіальне засідання Верховної ради України, відкриття виставки «Україна 1932-1933. Геноцид голодом» та загальнодержавні жалобні заходи 24 листопада покликані вшанувати вбитих у 1932-1933 роках.

Про це розповіли сьогодні на прес-конференції в УКРІНФОРМі Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, народний депутат, Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко, начальник Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС Лариса Дір та директор представництва Світового Конґресу Українців Сергій Касянчук – повідомляє УІНП.

Учасники прес-конференції детально розповіли про заходи, які відбуваються в Україні та світі в рамках інформаційної кампанії, розшифрували гасла, зупинили увагу на символіці відеороликів та візуальних образів, які супроводжують кампанію.

 

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович повідомив, що національні пам’ятні заходи до 85-тих роковин геноциду проходять під гаслом "Ми пам’ятаємо! Ми сильні". У свою чергу слоганом міжнародної кампанії є слова "Україна пам’ятає - світ визнає!".

"Пам’ять про Голодомор єднає українців у нашій державі та в інших країнах, де вони живуть. Вона стала важливим елементом національної ідентичності. Ця пам’ять важлива також як застереження, що може статися із народом, який не зумів захистити своєї свободи.

Ми не забули жахи 1932-1933 і готові нині захищати свою незалежність зі зброєю в руках. Тому гасло цьогорічної інформаційної кампанії, присвяченої 85-тим роковинам Голодомору: "Ми пам’ятаємо! Ми сильні!", а серед її візуальних образів – український солдат на тлі Меморіалу пам’яті жертв геноциду та свіча-куля", - зазначив В'ятрович.

Фото: УІНП

 

Володимир В’ятрович також повідомив, що до Дня пам’яті жертв Голодомору відбудеться кілька масштабних заходів на державному рівні. Зокрема, в столичній Опері відбудеться мистецька акція, організована Міністерством культури. Пам’ятні заходи за участі Президента пройдуть і в Мистецькому Арсеналі та о 16-й годині – біля Меморіалу жертвам Голодоморів. Також 23 листопада о 15.00 у Верховній Раді відбудеться меморіальна сесія, присвячена пам’яті жертв Голодомору.

 

"Визнання Голодомору геноцидом українського народу парламентами інших держав, окремими регіонами, як ми це бачимо на прикладі окремих штатів США, для нас є дуже важливим, бо це підкреслює тяглість тієї війни, яку протягом століть ведуть проти України спочатку колонізатори, а нині – агресори. І для нас надзвичайно важливо, щоб усе, що ми робимо для вшанування пам’яті загиблих, почули не лише наші громадяни, а почув весь світ.

У меморіальній сесії візьмуть участь очільник православної церкви Патріарх Філарет, очільник УГКЦ Блаженнійший Святослав, керівники парламентів різних країн, дослідники цієї теми, громадські активісти.

Ми сподіваємося, що буде пряма трансляція цього засідання, і воно стане символом того, що на державному рівні Україна завжди пам’ятатиме про Голодомор як про одну з найбільших трагедій українського народу", - розповів Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

 Фото: УІНП

Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко презентував випущені спільно з Українським інститутом національної пам’яті брошури "Україна. Геноцид голодом. 1932-1933", які вийшли українською, англійською, німецькою, французькою та іспанською мовами, а також анонсував вихід серії роликів соціальної реклами, присвячених цій темі, серед яких буде і один анімаційний.

"Уже наступного тижня ці ролики будуть готові і їх можна буде побачити і на національних каналах, і в інтернеті. Також ці ролики будуть перекладені англійською мовою і розміщені на закордонних ресурсах", - повідомив Біденко.

 Фото: УІНП

Начальниця Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ Лариса Дір презентувала сигнальний примірник збірника документів щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу в іноземних державах:

"У цій книжці представлено документи іноземних держав, ухвалені на національному та регіональному рівнях, щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу та вшанування пам’яті жертв Голодомору, документи, ухвалені в рамках міжнародних організацій", - коментує вона.

 Фото: УІНП

1 вересня із Києва стартувала Міжнародна акція "Запали свічку пам’яті", яка протягом 85-ти днів пройде у 85-ти куточках світу.

"Головною метою Всесвітньої акції є об’єднання українців усього світу та іноземних громадян задля пам’яті про один із найбільших злочинів ХХ століття. На наші акції приходять не лише громадяни України, але й місцеві жителі.

Цього року ми нагадуємо, що серед мільйонів жертв Голодомору було багато дітей. І під час кожної акції зачитується символічний список із 85 дитячих імен – кожного дня по 85 імен. Це дуже промовляє до світу", - зазначає директор представництва Світового Конґресу Українців Сергій Касянчук.

 Фото: УІНП

Станом на сьогодні меморіальні заходи відбулися у більш як 70-ти містах планети. Серед країн: Австралія, Канада, США, Японія, Китай, Португалія, Італія, Угорщина, Чехія та ін. Акції єднання відбуваються щодня, в різних містах, в різних країнах світу, і завершаться у Києві на День пам’яті жертв Голодомору.

Перебіг Міжнародної акції висвітлюється на розробленій Інститутом національної пам’яті веб-сторінці "85-ті роковини Голодомору". Міста і країни, які долучилися до вшанувань, маркуються на інтерактивній карті, розміщеній на цьому онлайн-ресурсі.

Окрім того, 1 вересня Український інститут національної пам’яті розгорнув масштабну інформаційну кампанію, яка включає відкриття виставки "Україна 1932-1933. Геноцид голодом", проведення Міжнародного форуму "Україна пам’ятає, світ визнає!" у столиці 22-24 листопада 2018 року, а також поширення соціальної реклами та брошур про Голодомор 1932-1933 років.

 

Виставка "Україна 1932-1933. Геноцид голодом" 24 листопада відкриється у всіх обласних центрах України. Наразі вона представлена у приміщеннях кількох іноземних посольств.

Виставка наочно вказує не лише українцям, а й світовому співтовариству, на причини та механізми скоєння більшовиками злочину проти людства, а також пояснює, чому цей акт є геноцидом.

Як і виставка, однойменна брошура апелює до українців та світової спільноти, змушуючи замислитися про причини і наслідки трагедії українського народу, спричиненої тоталітарним більшовицьким режимом.

22-24 листопада у столиці пройде Міжнародний форум "Україна пам’ятає, світ визнає!", який має на меті об’єднати зусилля міжнародної спільноти у визнанні Голодомору актом геноциду; звернутися до світового співтовариства щодо засудження цього злочину більшовицького тоталітарного режиму, щоб запобігти повторенню подібних злочинів у майбутньому; проінформувати міжнародну спільноту про Голодомор 1932-1933 років в Україні; осмислити наслідки цього акту геноциду для України і світу; обговорити шляхи збереження історичної та родинної пам’яті нащадками жертв Голодомору та фактів і обставин злочинів.

Масштабний захід включає проведення наукового симпозіуму в Українському домі (доповідачами зголосилися 20 іноземних та 32 українських дослідників теми), Мистецької акції-реквієму в Національній опері України, а також засідання Міжнародного форуму за участі Президента України та глав іноземних держав.

На офіційних сторінках Українського інституту національної пам’яті у соціальних мережах із початку вересня щоденно оприлюднюються матеріали в рамках інформаційної кампанії "85 фактів, історій та свідчень про Голодомор": факти про Голодомор 1932-1933 рр., спогади свідків, уривки зі щоденників очевидців Голоду, статті істориків, добірки художніх та документальних фільмів, прози та поезії, зразки народної творчості, створені у ті часи, фотохроніка, документи, а також історії людей, які не боялися говорити правду, допомагали тим, хто потребував шматка хліба, рятували інших ціною власного життя, повставали, боролися і перемагали, попри нещадний тиск більшовицького режиму.

Інформаційна кампанія має хештеги: #Голодомор85 #Holodomor85, які використовуються для дописів, що стосуються річниці трагічних подій.

Українці і світове співтовариство 24 листопада 2018 року вшанують пам’ять убитих Голодомором 1932-1933 років. О 16:00 оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого кожен може згадати загиблих українців і запалити свічку на своєму підвіконні.

 
 
 

Читайте також:

СЕНАТ США: ГОЛОДОМОР – ЦЕ ГЕНОЦИД

ДОНОСИ, САМОГОН І БАЙДУЖІСТЬ ДО МАЙНА. ЯК ГОЛОДОМОР ЗМІНИВ ЖИТТЄВИЙ УКЛАД СЕЛА

Радянська преса 1932-1933: "Голодні бунти на Заході, нові ресторани у Харкові"

"Українські зошити" - французький комікс про Голодомор і ностальгію за СРСР

Голод у СРСР. Уривок із книги Тимоті Снайдера "Криваві Землі"

Всі матеріали за темою "Голодомор"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".