Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/12/4/153365/

Золоті монети ХІ століття знайшли в Ізраїлі. ФОТО

04.12.2018
У стародавньому порту Кесарія в Ізраїлі археологи знайшли колекцію золотих монет, яким імовірно 900 років.

Скарб, у якому також була одна золота сережка, знайшли в бронзовому горщику між каменями в стіні колодязя в будинку часів Абассидського і Фатімідського халіфатів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 Фото: YANIV BERMAN

24 монети заховала невідома людина, яка розраховувала повернутися, але так і не прийшла. Вона могла, за словами археологів, померти під час різанини мешканців міста, яку вчинили хрестоносці в 1101 році.

Знахідку, яку датують кінцем ХІ століття виявили під час розкопок і консерваційних робіт на об’єкті Світової спадщини ЮНЕСКО Кесарія.

 Місце розкопок, де знайшли скарб. Фото: YAAKOV SHIMDOV

"Тайник є мовчазним свідченням найбільш драматичних подій в історії Кесарії: жорстокого завоювання міста хрестоносцями", — говорить в повідомленні археологів Управління старожитностей Ізраїлю.

Вони додають, що, згідно з письмовими джерелами, більшість мешканців Кесарії були знищені армією Балдуїна I, який правив Єрусалимським королівством хрестоносців у 1100—1118 роках.

Монети датують кінцем ХІ століття. Фото: YANIV BERMAN

"Доцільно припустити, що власник скарбу та його родина загинули під час побоїща, або їх продали в рабство, і тому повернутися по своє золото вони не змоги", — сказали керівники розкопок д-р Пітер Гендельман і Мохаммед Хатар.

Нагадаємо, ув’язнені Плевенської в'язниці в Болгарії знайшли понад 8 кг срібних османських монет

В Ізраїлі ідентифікували перстень Понтія Пилата.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".