Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2019/01/17/153538/

Єгипетські археологи знайшли дві гробниці римських часів. ФОТО

17.01.2019
Єгипетська археологічна місія Міністерства старожитностей в оазі Дахла (Лівійська пустеля) виявила дві гробниці, датовані епохою Стародавнього Риму.

Про це повідомляє Luxortimes.

Генеральний секретар Верховної ради зі старожитностей д-р Мистафа Вазірі повідомив, що робота місії в цьому році включала археологічні розкопки в районі на схід від розкопок попереднього сезону, де був знайдений перший цвинтар.

Перша гробниця збудована з піщанику й має 20 сходинок, які ведуть до входу в гробницю, а її головна зала протягається зі сходу на захід.

 

Другий цвинтар, за словами голови Єгипетського сектору старожитностей д-ра Аймана Ашмаві, розташований у східній частині першого. Після того, як археологи прибрали кругляк, вони знайшли цвинтар із сирцової цегли, який складався із перехресного залу і двох бокових каменів, навпроти якої розташовується фундамент усипальниці, вівтар із сирцового каменю, залишки штукатурки і таблиці жертвоприношень із піщанику навпроти дверей, які ведуть у поховальну камеру.

 
 

Усипальниця веде до іншого кладовища: сходами можна дістатися до поховального коридору, а звідти – до кімнати, на північній стіні якої знайшли нішу з вирізьбленою картиною, яка відображає процес бальзамування.

 

Д-р Ашмаві підкреслив, що перші археологічні розкопки в регіоні почалися у 2002 році й тривали п’ять сезонів, впродовж яких знайшли 10 гробниць. Ці кладовища датуються давньогрецькими часами й характеризуються унікальним архітектурним стилем. Деякі з них мають по три поверхи, деякі – по два, але кожне увінчує піраміда. Стіни цих гробниць розмальовані кольоровими фресками.

Нагадаємо, польські археологи відкрили  найбагатшу старовинну гробницю на східному березі Вісли. 

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".