Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2019/03/13/153819/

In memoriam. Помер останній учасник "Великої втечі" з нацистського табору полонених

13.03.2019
Колишній штурман Королівських ВПС Джек Лайон помер у віці 101 рік у своїй оселі в Бексхілл-он-Сі, графство Східний Сассекс у п’ятницю 8 березня. Він був одним з останніх живих ветеранів, які здійснили спробу втечі з табору військовополонених Шталаг Люфт-ІІІ в 1944 році.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

Тепер з-поміж 76, які втекли з нацистського табору, не лишилося в живих нікого. 73-х спіймали, з яких 50 стратили на наказ Адольфа Гітлера.

В інтерв’ю Бі-Бі-Сі на свій 100-й день народження в 2017 році Лайон сказав: "Якби я втік, напевно, я б не говорив із вами, тому що мої шанси дістатися додому були практично нульові. У мене не було ілюзій з цього приводу".

Джек Лайон опинився в німецькому полоні, після того, як його літак збили над м. Дюссельдорфом 

Фото: Бі-Бі-Сі

Під час масової втечі охорона табору його не помітила, проте невдовзі викрила тунель, яким він намагався вирватися з табору.

У 1963 році Голлівуд зняв про цю спробу втечі фільм "Велика втеча". Лайон затаврував кінострічку "сміттям" через невідповідність сюжету реальним обставинам події.

"Спадщина його та його сміливих товаришів, які спланували й узяли участь у відчайдушній Великій втечі – це свободи, якими ми користуємося зараз", – прокоментував голова Благодійного фонду Королівських ВПС віце-маршал Девід Мюррей.

"Смерть Джека особливо болісна з огляду на те, що 75-та річниця Великої втечі, 24 березня, за два тижні", – додав він.

Дивіться також:

Помер останній ас – Герой Радянського Союзу за Другу світову

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".