На Мамай-горі археологи досліджують скіфські поховання. ФОТО

Поблизу Каховського водосховища на Мамай-горі триває археологічна експедиція. Археологи виявили два поховання скіфських воїнів.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Мамай-Гори у "Фейсбуці", передає "Гал-Інфо".

"Скіфи, як й інші кочовики, були народом войовничим. Про це свідчать не тільки письмові джерела, але й результати археологічних досліджень, зокрема й на Мамай-горі.

В четвер нам вдалося дослідити два стародавніх скіфських поховання, які виявили трохи раніше за допомоги бульдозера. Він працює в експедиції завдяки підтримці небайдужих доброчинців.

 
Fb Мамай-гора
 
FB МАМАЙ-ГОРА

На жаль, обидва поховання були пограбованими ще в давнину. Практика грабунку поховань своїми ж співплемінниками була досить поширеною серед скіфів, незважаючи на те, що за це було передбачено жорстоке покарання - на впійманого мародера очікував ковток розплавленого свинцю...

Але навіть пограбовані поховання можуть бути дуже цінними для археологів та історичної науки в цілому.

 
FB МАМАЙ-ГОРА
 
FB МАМАЙ-ГОРА

Наприклад - знайдений в одному похованні спис, який ймовірно належав воїну, та прикраси з наконечниками стріл і залишки жертовного коня у другому (амазонка?) дають корисну інформацію для дослідження культури й побуту цього давнього і загадкового племені. Більше деталей про ці комплекси ми зможемо сказати вже після лабораторних досліджень та висновків антрополога.

Ці знахідки додають нам наснаги і сил, щоб продовжувати дослідження і працювати навіть по 12 годин на добу під степовим сонцем, адже воно того варте!", - сказано у повідомленні.

ДОВІДКА:

Мамай-гора - археологічна пам'ятка світового значення біля с. Велика Знам'янка Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області. Це один з найбільших в Європі могильників. Розвідані пам'ятки охоплюють вражаючий період - тут представлені пам 'ятки епохи неоліту, бронзи, раннього залізного віку, середньовіччя, іншими словами - тут таїться історія близько 8 тисяч років.

Мамай-гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берегу. Учені кажуть, що зупинити процес руйнації Мамай-гори неможливо. Тому з 1988 року рятувальні археологічні роботи тут проводить експедиція історичного факультету Запорізького національного університету.

На 28% дослідженої території виявлено вже 689 стародавніх поховань різноманітних культур.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.