Іловайськ. Виставка у НІМУ

17 серпня у Національному музеї історії України відкрилася виставка «Блокпост пам’яті. Іловайськ. Мужні серцем».

Про це повідомляє офіційний сайт Музею.

5 років тому, 18 серпня 2014 року під українські частини увійшли до міста Іловайська. Їм вдалося взяти під контроль частину міста. Проте після відкритої інтервенції з боку Російської Федерації 23-24 серпня угрупування українських військ опинилося в оточенні.

Незважаючи на запевнення російських офіцерів, що українські підрозділи пропустять із "котла" безперешкодно, колони українських збройних сил були розстріляні на марші.

Згідно з даними волонтерів, які займалися евакуацією загиблих захисників України з району м. Іловайська, у боях із російськими агресорами з 7 по 31 серпня 2014 року віддали свої життя 368 українських бійців, а 18 вважаються зниклими безвісти.

 
Телефони загиблих воїнів. Вони були поряд із тілами загиблих бійців. У цьому невеликому ящику чотирнадцять телефонів, чотирнадцять втрачених людських життів. Інколи дані цих мобілок допомагали провести первинну ідентифікацію особи загиблого, яку згодом підтверджували експертизами ДНК. Останній телефонний дзвінок часом був такий: "Мать, зачем послала свой син воеват? Я его убил, ти нікогда нє похоронішь єго!"

Переважна більшість експонатів виставки - речі, що належали українським бійцям, які брали участь у боях за Іловайськ.

Артефакти були зібрані під час експедицій місії "Евакуація-200". Учасники експедиції займалися пошуком та евакуацією тіл загиблих героїв з літа 2014 року, коли на сході України ще тривали запеклі бої.

Пошуковці та волонтери на власні очі переконалися в беззаперечності факту російської агресії на Донбасі, зібрали цілу низку доказів злочину воєнної агресіє Російської Федерації проти України.

 

Виставка розпочала роботу у суботу, 17 серпня і триватиме до 30 серпня.

ДЕ: Національний музей історії України, вул. Володимирська, 2.

КОЛИ: Пн - Пт: з 10:00 до 18:00 каса працює до 17:00; Сб - Нд: з 11:00 до 19:00

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.