Верховний суд Нідерландів поставить крапку у справі "скіфського золота" у вересні 2023 року

15 вересня 2023 року Верховний суд Нідерландів ухвалять остаточне рішення – кому ж належить "скіфське золото"

Про це повідомили на сайті Верховного суду Нідерландів.

"У жовтні 2021 року Апеляційний суд постановив, що колекція ("скіфське золото") має бути передана Україні. Це рішення може залишитися в силі", – йдеться у повідомленні. Водночас там же зазначається, що висновок генпрокурора є лише порадою для Верховного суду, який може дослухатися до нього, а може ухвалити інше рішення.

6 лютого 2014 року у музеї Алларда Пірсона у Нідерландах відкрилася експозиція "Крим. Золотий острів в Чорному морі", присвячена готам, сарматам та скіфам. Її створили п'ять українських музеїв:

  • Музей історичних коштовностей України (філія Національного музею історії України, Київ)
  • Центральний музей Тавриди (Сімферополь)
  • Бахчисарайський історико-культурний заповідник
  • Керченський історико-археологічний заповідник
  • Національний заповідник "Херсонес Таврійський"

Виставка складалася з 584 експонатів страховою вартістю під 13 млн євро (11,4 млн євро – київська частина, 1,4 млн євро – кримська частина). Через те, що в березні 2014 року Росія захопила та анексувала Крим, в Україну повернулися лише експонати з київського музею. Речі з кримських музеїв залишися у Нідерландах.

Поки триває судова тяганина, колекція, орієнтовна вартість якої 10 млн євро, зберігається у музеї Алларда Пірсона.

 

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.