Прага через об’єктив таємної поліції. Фото спецслужб 1970-80 років

Співробітникам комуністичної поліції вдавалося мимоволі зафіксовувати не лише осіб, за котрими велося стеження, але й вигляд Праги тих часів. 

Їхні фотографії є винятковим документальним матеріалом. Вони здебільшого створювалися так, що автор не мав ніякого уявлення, що саме лишиться на світлині.

Фотографічний апарат зазвичай був захований під пальто, у валізці або в торбині, а на спускову кнопку агенти поліції натискали в момент, коли приблизно відчували, що об’єкт (як чехословацькі кагебісти називали людей, за котрими вони стежили) потрапляє у кадр прихованого об’єктива.

Таким чином, негативи зафіксували безліч деталей тодішньої Праги, які залишилися би поза увагою авторів при контрольованому, свідомому фотографуванні.

Бачимо Прагу в будівельному риштуванні та з облупленими фасадами, з двотактовими автомобілями, місто без літніх ресторанів та реклам, місто сіре, темне, з порожніми вулицями, на перший погляд ніби мертве.

В Україні ще немає доступу до аналогічних фото, у Польщі та Німеччині їх знищили, тому чеська виставка є унікальною нагодою зазирнути в комуністичне повсякдення.

Виставку підготував Інститут досліджень тоталітарних режимів спільно з Архівом справ держбезпеки. У травні 2012 року виставка експонувалася в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" у Львові в рамках 

Фото з цієї виставки й публікує "Історична правда". 

Підготувала Ірина ЧУЛІВСЬКА, волонтер Національного музею "Тюрма на Лонцького" 

Дивіться також:

1986: вторгнення радянських військ у Чехословаччину. ФОТО

Один день німецької дівчини в Києві, 1942 рік. ФОТО

Повоєнна Європа: Чи був СРСР колоніальною державою?

Естрада і політика. Прага-1968 - дві долі зірок поп-музики

1989: Вацлав Гавел стає президентом соціалістичної Чехословаччини

Інші матеріали за темою "Чехія"