Спецпроект

Десятинна церква: проекти знищення історичної пам'ятки

Саме сьогодні високе журі має підбити підсумки конкурсу на кращий проект музеєфікації залишків найдавнішого храму України-Русі. Любителям архітектури перед оглядом фотографій деяких проектів варто прийняти заспокійливе.

Конкурсні проекти подані під кодовими номерами. "Історична правда" не володіє інформацією щодо авторства опублікованих проектів. Це дозволяє заперечити усі можливі звинувачення у упередженості та заангажованості створеного нами рейтингу у номінації "перемога архітектурної думки над здоровим глуздом".

Беззаперечний лідер архітектурного маразму - "Вавілонська вежа" проекту № 110425. Позитивні риси: споруду видно звідусіль, навіть із космосу.

"Вавілонська вежа" №110425

Негативні: цей "Александрійський маяк" ризикує завалитися на Андріївську церкву, оскільки - судячи з матеріалів проекту - про існування рову давньоруського городища проектувальники не здогадуються і тому встановили фундаменти просто на його викопалиську.

Київська влада запевняє, що не будуватиме поверх решток Десятинної

Витвір чиєїсь мегаломанії має слугувати також і надгробком над рештками Десятинної церкви: його потужні фундаменти беззаперечно знищать усі сліди Першохраму. 

"Вавілонська вежа" на плані київського дитинця

Поточні зауваження: окрім за мешкання у третьому колі пекла авторам проекту гарантовано світить кримінальна відповідальність (якщо він буде реалізований, звичайно).

"Мрія огородника", макет

"Мрія огородника". Проект №442011. Позитивні риси: найвідоміший любитель овочів з Печерських пагорбів зможе цілком задовольнити свої потреби у творчій праці на рідній землі.

Проект нагадує дещо вигадливе за планом, але усе-таки добротне тепличне господарство.

"Діюча прозора модель церкви Св. Богородиці (Десятинної) усіх християнських конфесій"

Якщо "прозору модель" усе-таки не дозволять збудувати,  передбачений "варіант 2" - "проект музею стародавнього Києва", який має перекрити простір над фундаментом Десятинної церкви.

Запасний варіант проекту №442011

Як у "варіанті-1", так і у "варіанті-2" автори не наважуються відступити від сільськогосподарських мотивів.

Негативні риси: чи варто город городити? Принаймні, на цьому місці, адже одне тепличне господарство кілька років тому вже було збудоване на Майдані Незалежності.

Різниця між "варіантом 1" та "варіантом 2" помітна неозброєнним оком

Проект "Шість дев'яток" можна було б назвати також "Знайди десять відмінностей". Між "варіантом 1" та "варіантом 2" їх рівно стільки, скільки треба, щоб добре потренувати зорову пам'ять.

Міфи й правда про Десятинну церкву 

Позитивні риси: в проекті не забули 400-літню липу Петра Могили.  

Негативні: представлений проект є 151-ю фантазією на тему, як могла виглядати Десятинка. Наразі наукових підстав для цього нема

Лазерне шоу проекту №999999

Поточні зауваження: проект розрахований на любителів спецефектів - у нічний час за допомогою "світлових ефектів лазерної технології та голографії для відтворення відчуття "Духу місця", співпричетності екскурсантів до нашої далекої минувшини як відлуння знаменних подій прийняття християнства в Київський Русі" проектанти пропонують відтворити у натуральний розмір давні споруди київського дитинця.

Археолог Гліб Івакін: "На місці Десятинної має бути музей Хрещення Русі"

Проект 555777 "Знищені святині". Щось додати, чи відняти у авторів назви проекту складно: залишки святині будуть дійсно знищені фундаментами новобуду.

"Знищена святиня" проекту №555777

Попри заяви головного архітектора Києва Сергія Целовальника про те, що  "над фундаментом Десятинної церкви нічого не буде побудовано", вісім із дев'яти представлених проектів "музеєфікації" сконцентрувалися саме на надземних храмоподібних фантазіях - невибагливо названих авторами "діючими моделями" храмів.

Проекти були представлені у Головному Управлінні архітектури і містобудування КМДА

Лише один авторський колектив не розглядав "безхрамовий" варіант проекту як запасний. Власне, саме проект під №21312 і є єдиним, що найбільше відповідає вимогам збереження решток Десятинної церкви як археологічного комплексу.

На Десятинній буде музей, а не церква - Міністерство культури

Водночас саме він є найцікавішим з архітектурної точки зору. Насамперед цей проект не конкурує із розташованою за кількадесят метрів архітектурою Андріївської церкви і, здається, не руйнує залишків власне Десятинної.

Проект №21312

Також павільйон забезпечує максимальну площу накриття решток не тільки Першохраму, а й інших споруд княжого міста. Внутрішній простір музейного павільйону найбільше відповідає експозиційним вимогам.

Перевага проекту: музейний павільйон охоплює не тільки площу храму

Кілька слів варто сказати про цікаву знахідку авторів цього проекту. Йдеться про великі скляні брили на перекритті цього павільйону.

Вони виконують відразу потрійну функцію. По-перше, функціональну - скрізь них до середини павільйону потрапляє денне світло.

Концепт інтер'єру

По-друге, декоративну ландшафтоутворюючу, оскільки сприймаються як примарна тінь зниклого у темряві віків храму.

Вночі скляні елементи мають нагадувати примарні тіні минулої величі

По-третє, відтворюючи у плані рештки стіні колон Десятинної церкви, дозволяють використовувати цей майданчик як місце релігійних відправ.

 

Отже, цей проект - єдиний насправді сучасний проект, який поєднує простоту естетики з функціональністю і не відлякує войовничим "благолєпієм".  

"Історична Правда" нагадує, що презентацiя проектiв-переможцiв конкурсу на кращу концепцiю вiдновлення Десятинної церкви розпочнеться сьогодні о 17.00 в головному управлiння мiстобудування й архiтектури КМДА на Хрещатику, 32 (2-й поверх).

P.S.: А закінчилася ця презентація великим скандалом - меншість у журі конкурсу на кращий проект із музеєфікації Десятинної не погодилася з голосуванням більшості.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.