Чому і хто ходить у музей? Лекція топ-менеджера Британського музею

"На відміну від телевізора, музей може не тільки дати знання, але й змінити людину. Тому ми разом із соціологами вивчаємо безліч речей: скільки часу відвідувачі проводять біля експонату, як ходять у залі, як спілкуються один з одним, і ще безліч речей, про які я хочу розповісти..."

Таємниця 23 лютого 1918 року. Українцям є що святкувати

День початку війни між Росією та Україною в якості дня створення Червоної армії – на таке керівництво більшовиків не пристало б ніколи. Натомість українцям до 23 лютого варто придивитися детальніше, позаяк саме Україні є що святкувати в ці дні.

Слідами "Львівського погрому" Джона-Пола Химки

Публікація, яка полемізує зі статтею американського історика про трагічні події літа 1941 року у Львові, коли "міське шумовиння" знущалося та, згодом, вбивало євреїв. Чи причетна до погромів українська міліція та ОУН (бандерівців)? Чи можна довіряти іншим висновкам професора Химки?

Чи можна поєднати "наукову коректність" і "довгу історію України"?

Полем принципової історіографічної битви стане така проблема: а який час і простір мусить охоплювати історія саме "України"? Оскільки не є таємницею, що наша земля не завжди називалася "Україною", а українці не завжди називали себе "українцями".

"Во все стороны талантлив". Наш друг Паруйр Айрікян

Тривожна вістка з Єревана: пізно ввечері 31 січня стріляли в кандидата в президенти Вірменії. Кулю вже дістали, загрози життю нема. Але душа моя затерпла: це – мій співв΄язень з мордовських політичних таборів, друг Стуса, Чорновола, Гориня...

Історик Микола Посівнич: “ОУН звинувачували навіть у праці на євреїв"

"У бойовій діяльності ОУН застосовувала терор як засіб самооборони. Замахи ОУН мали виразне політичне забарвлення і не супроводжувалися масовими жертвами з боку цивільного населення..."

Київ новомучеників. Православний священик Олександр Глаголєв

Він був найвідомішим православним священиком в історії Києва у ХХ столітті. Енциклопедично освічений. Відважний, бо не боявся виходити проти юрби, яка йшла на Поділ робити єврейський погром. Батько "праведника світу". Вбитий слідчим НКВД після катувань. (рос)

Останні листи зі Сталінграду. Що писали німці за дні до капітуляції

"Ніхто більше не зможе сказати мені, що ці люди гинули зі словами "Хайль Гітлер!" на устах. Помирають багато, питань нема; але останнє слово – "мама", чи ім’я дорогої людини, чи просто крик про допомогу..."

Украдений тризуб або Як припинити знищення пам’яток

Історію з московським аукціоном треба пройти до кінця. Таким чином можна створити прецедент, який засвідчить, що Україна насправді дбає про свою спадщину і блокуватиме спроби торгувати нею. І ось алгоритм, за яким мають діяти наші державні органи...

Бог і Батьківщина. Про чільного ідеолога ОУН Юліана Вассияна

"Український індивідуалізм не знає межі, він анархічний - і в боротьбі з колективістським рухом північної орди мусів програти. Українці не знають духа солідарності. Тому наше виховання має йти в напрямі нашої найслабшої диспозиції – соціального інстинкту".

Володимир Сергійчук: "Завдяки Крутам УНР визнали державою"

Наші ліві ратували за те, що Україні не потрібна регулярна армія. Тому й одержали трагічний результат: 29 січня 1918 року, коли київська молодь проливає під Крутами кров, в кільканадцяти кілометрах від поля бою полк імені Шевченка оголошує нейтралітет.

Екскурсія музеєм-квартирою Павла Тичини. ФОТО

Музеєфіковане помешкання "поета №1" і міністра освіти УРСР - побут радянської літератури і зразок повсякденного життя чиновників 1940-60 років. Цікаво, що у книжковій шафі Тичина ховав і книгу Маланюка з його "...від кларнета твого - пофарбована дудка зосталась".