Як Лебедь з Піховшеком Союз розвалили. На гроші американської розвідки

Українська Головна Визвольна Рада (УГВР) і США відіграли ключову роль в незалежності України, хоча до сьогодні історію про це ніколи не розповідали. Свідки або не бажають про це говорити, або вже покинули цей світ...

Генрик Литвин: "У 1990-му про членство в НАТО думали як про футуризм"

Посол Польщі в Україні Генрик Литвин: "Наші криваві землі пережили те, що Захід не пережив. Польща у Європейському Союзі може наголошувати на чутливості цього минулого".

"Українсько-єврейська зустріч". Наші історії неповні одна без одної

"Українці більше убили українців, ніж євреїв - хоч вам буде незвично це чути. Голодомор убив більше людей, ніж під час війни загинуло євреїв в Україні. Цей факт підриває ідеологічну лінію багатьох політиків у різних країнах".

Історик не політик? Грушевський розбудив країну... і приспав

145 років тому народився Михайло Грушевський, який написав унікальну "Історію України-Русі", але історичним діячем виявився слабким. "Події застали нас не свідомими членами української нації, а громадянами імперії українського походження".

Остап Вишня - "найбільш знаний після Шевченка, поруч із Леніним"

Остап Вишня був високопоставленим чиновником УНР - начальником медично-санітарного управління міністерства залізниць. У його розпорядженні перебували всі залізничні шпиталі, переповнені хворими вояками.

Радянська Україна до Голокосту

З метою привернути на свій бік потенційних класових ворогів із числа дрібних ремісників і торговців, більшовицька влада пристосовувала реальність до своїх догм. У 1923 р. частка євреїв у народних комісаріатах становила 26%, росіян - 47% і українців - 12%.

П'ятий Український фронт. До 70-річчя партизанського руху

Не можна не згадати про спроби порозуміння між радянськими партизанами й УПА. За словами секретаря Рівненського підпільного обкому, "окремі командири партизанських загонів навіть укладали з ними договори про нейтралітет".

Людмила Гриневич: "Ще в 1930-му проти влади повстав 1 млн українців"

"85% Червоної Армії - солдати, мобілізовані з внутрішніх губерній Росії. Коли їх питали, навіщо вони прийшли в Україну, то відповіддю було: "Раніше жили разом, а тепер поділилися на українців і комуністів, а українці їсти не дають".

Найпопулярніші фільми Української РСР і решти Союзу (ВІДЕО)

В топових рейтингах немає жодного фільму "українського поетичного кіно". Лідирують маловідомі нині шпигунські блокбастери виробництва студії Довженка.

Леся-українка, мама Георгія. Історія життя журналіста, який зник

Відверта розмова з мамою Гії Гонгадзе, записана в перші дні після зникнення Георгія - коли ми ще не знали ні про розмови в кабінеті Кучми, ні про Мельниченка з "диктофоном", ні про "орлів Кравченка", ні про убивць - Пукача, Костенка і Протасова...

Історичні книжки і заходи на Форумі видавців (ОНОВЛЕНО)

"Історична Правда" представляє розклад презентацій та інших цікавих подій, пов'язаних з історією та історичною літературою. Інформація по всім дням Книжкового форуму - від сьогодні до неділі.

УПА проти нацистів. Бій під Загоровим

Проти чоти з 44-х повстанців було кинуто роту німецької жандармерії, роту донських козаків і роту поліції - всього близько 400 осіб. Увечері до німців прибуло підкріплення - десять легких танків. Три німецькі літаки розпочали бомбардування монастиря.