Спецпроект

Двадцять років тому діяльність Компартії припинили. Тимчасово...

20 років тому почав діяти указ Президії Верховної Ради "Про тимчасове припинення діяльності Компартії України". Привертає увагу фраза: "з метою забезпечення умов розслідування справи та стабілізації суспільно-політичної ситуації...".

Cьогодні минає 20 років від виходу указу Президії Верховної Ради України "Про тимчасове припинення діяльності Компартії України".

В преамбулі документа, який наводиться нижче, привертає увагу наступна фраза: "з метою забезпечення умов розслідування справи та стабілізації суспільно-політичної ситуації...".

Не забуваймо, що в цей час почалася інтенсивна підготовка до проведення Всенародного референдуму на підтримку Акта проголошення Незалежності України. Формальна сторона успіху справи, за яку поклали голови не один мільйон українців залежала і від повної деморалізації цієї злочинної структури.

Останні дні імперії. 1991-ий в Україні очима КГБ

Подальші події показали, що відновлення діяльності КПУ було великою помилкою керівництва України, адже найодіозніша частина "п'ятої колони" не тільки не покаялась у злочинах комуністичного режиму, але й постійно шкодила нашій державності.

А "Харківські угоди" 2010 року стали відвертим знущанням КПУ та її бізнес-партнерів над українським народом. Непослідовність губить Україну і досі.

Історичний кадр. Борис Єльцин щойно, на очах у президента СРСР Михайла Горбачова, підписав указ про заборону Комуністичної партії. На жаль, і в Росії діяльність партії Леніна-Сталіна згодом була відновлена

Указ Президії Верховної Ради України

Про тимчасове припинення діяльності
Компартії України

У зв'язку з наявністю матеріалів, що свідчать про участь органів Компартії України в державному перевороті 19-21 серпня 1991 року, з метою забезпечення умов розслідування справи та стабілізації суспільно-політичної ситуації, керуючись частиною другою статті 7 Конституції Української РСР ( 888-09 ), Президія Верховної Ради України постановляє:

1. Припинити діяльність Компартії України до остаточного розслідування обставин, пов'язаних з державним переворотом 19-21 серпня 1991 року.

2. Міністерству внутрішніх справ України за участю народних депутатів опечатати всі службові приміщення партійних комітетів КПУ і взяти їх під охорону. Забезпечити збереження майна і документів від розкрадання, руйнування та знищення.

3. Тимчасовій комісії Президії Верховної Ради України для перевірки діяльності посадових осіб органів влади, управління, об'єднань і організацій у зв'язку з державним переворотом 19-21 серпня 1991 року, вирішити питання щодо вилучення партійних архівів, документів, інших матеріалів, які можуть розглядатися як докази.

4. Заборонити партійним органам, а також підприємствам, які ними засновані, або їм підпорядковані, всі фінансові операції, в тому числі і валютні, і передати всі кошти на зберігання Національному банку України.

5. До остаточного вирішення питання заробітна плата відповідальним працівникам партійних органів проводиться з коштів КПУ, іншим працівникам - за рахунок державного бюджету відповідно до чинного законодавства.

6. Верховній Раді Кримської АРСР, відповідним місцевим Радам народних депутатів до закінчення розслідування прийняти на баланс майно (будинки, споруди, друкарні, транспортні засоби, іншу власність), що належить організаціям Компартії України, за винятком майна Управління Справами ЦК КПРС та ЦК КПУ, переданого на баланс Верховної Ради України.

7. Кабінету Міністрів України, правоохоронним органам забезпечити неухильне дотримання законності в питаннях захисту прав громадян, не допустити переслідування за політичні переконання. Розглядати подібні факти як порушення прав людини і притягати винних до відповідальності.

7-1. Секретаріату Верховної Ради України, Раді Міністрів Кримської АРСР, виконавчим комітетам обласних, районних і міських, районних у містах Рад народних депутатів надати право на період припинення діяльності КПУ звільняти працівників відповідних партійних комітетів за їх власним бажанням або у зв'язку з переведенням на інше підприємство, в установу, організацію з записом про це у трудовій книжці і посиланням на цей Указ.

( Указ доповнено пунктом 7-1 згідно з Указом Президії ВР N 1444-XII ( 1444-12 ) від 28.08.91 )

8. Указ набирає чинності з моменту прийняття.

Голова Верховної Ради України Л.КРАВЧУК

м. Київ, 26 серпня 1991 року
N 1435-XII

P.S. З того часу відбулося багато подій, але низка питань: від участі КПСС-КПУ в державному перевороті до "чистки" архівів КПУ висять в повітрі і досі.

Наша з тобою біографія. 100 найважливіших подій 1991-2011 років

Віталій Скальський: 28 березня — Міжнародний день історика?

Інтернетом шириться інформація про відзначення 28 березня Міжнародного дня історика. Проте… В Україні ніхто і ніколи не встановлював дня історика. ООН теж такого дня не встановлювала.

Євген Чикаленко: Центральна Рада та більшовицька навала

Євген Чикаленко про окупацію Києва більшовиками на початку 1918 року.

Ярина Ключковська: "Україна без нього була б інакшою". Пам'яті Ігоря Юхновського

Вічна пам'ять Ігореві Рафаїловичу Юхновському. Людині, яка залишила глибочезний слід у житті кожного з нас, навіть тих, хто про це не здогадується. Бо Україна без нього була б точно інакшою.

Юрій Юзич: Бойові командири Армії УНР з Куп’янська

Щонайменше троє уродженців Куп’янська більше 100 років тому воювали за Україну старшинами в складі Запорозького корпусу Петра Болбочана. Усі троє мали первинне офіцерське звання, але командували сотнями запорожців.