Спецпроект

Де і з ким можна вшанувати пам'ять загиблих під Крутами (ПЕРЕЛІК ЗАХОДІВ)

"Історична Правда" підсумувала анонси, які прийшли на редакційну пошту з нагоди річниці битви українських студентів проти більшовицьких військ під Крутами.

Отже, в суботу, 29 січня 2011 року відбудуться такі заходи за участю громадських діячів і політиків:

Громадський рух "Відсіч"

Українська молодь, учні та студенти віддадуть шану пам'яті бійців Студентського Куреня, які є символом української неупокореності та докором політикам, котрі нездатні вгамувати свої міжпартійні чвари заради вищої мети.

Початок о 10:30. Залізнична станція Крути, Ніжинський район, Чернігівська область. Їхати електричкою конотопського напрямку. Якщо електричка не стає в Крутах, виходити в Ніжині і брати таксі.

***

Митці у Будинку Вчителя

О 17.00 в Київському міському будинку вчителя (вул. Володимирська, 57) відбудеться вечір вшанування Героїв Крут.

У програмі передбачено виступи:

- філософа і письменника, почесного президента ПЕН-клубу Євгена Сверстюка,

- директора видавництва "Смолоскип" Ростислава Семківа,

- журналіста і поета, лауреата видавництва "Смолоскип" Олега Коцарева,

- Тараса Компаніченка з гуртом "Хорея козацька",

- гурту "Сад" та інших.

***

Опозиційний рух "Опір"

О 19.00 в Будинку Актора (Київ, вул. Ярославів Вал, 7) відбудеться вечір, присвячений подвигу Героїв Крут.

У програмі вечора – виступи гурту "Рутенія", соліста гурту "Тінь Сонця" Сергія Василюка та презентація опозиційного руху "ОПІР".

Вхід вільний.

***

Футбольний турнір "Кубок пам'яті Героїв"

30 січня о 10:45 в приміщенні спеціалізованої школи № 183 (Київ, метро "Дарниця") відбудуться змагання з міні-футболу, присвячені героїчному вчинку хлопців, що полягли під Крутами.

Організатор турніру: Молодіжний Націоналістичний Конгрес за сприяння опозиційного Руху "Опір".

Адреса: м. Київ, вул. Юності, 5

***

Партія Регіонів

Прем'єр-міністр України Микола Азаров візьме участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знака Героям Крут.

Місце проведення заходу: Аскольдова могила (Київ, Паркова дорога, 1).

Початок заходу о 10:00.

Не повідомляється, чи можна приєднатися не журналістам.

***

БЮТ

У суботу, 29 січня, Юлія Тимошенко візьме участь у покладанні квітів та панахиді з нагоди Дня подвигу Героїв Крут.

Початок церемонії о 10.50. Місце і можливість приходу на захід не журналістів не уточнюється.

***

"Свобода"

Київська міська організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" проведе марш на честь Героїв Крут і придушення Січневого заколоту. Початок маршу о 13-00 на Майдані Незалежності, після маршу - мітинг на Арсенальній площі.

***

"Наша Україна"

Урочисті заходи із вшанування пам’яті української молоді, яка загинула в нерівному бою біля станції Крути 29 січня 1918 р., відстоюючи зі зброєю в руках незалежність Української держави.

Захід розпочнеться о 12.00 біля Меморіалу пам`яті героїв Крут - залізнична станція Крути, Ніжинський район, Чернігівська область.

У партії закликають всі патріотичні політичні сили і громадські організації приєднатись до заходу із вшанування героїв Крут.

***

Партія "За Україну!"

У заходах візьмуть участь лідер партії "За Україну!" В’ячеслав Кириленко, народні депутати і активісти партії.

Урочистості розпочнуться об 11.30 на території Меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут"  Чернігівської області.

Для журналістів відправляється автобус о 8:00 з вулиці Трьохсвятительська, 5/1.

***

Харків. Спілка української молоді

О 18-00 біля пам’ятного знаку на честь проголошення Декларації про державний суверенітет України (вхід до саду Шевченка з боку майдану Свободи) відбудеться громадська акція вшанування Героїв Крут.

Під час заходу будуть запалені свічки на честь 300 українських студентів, які поклали свої голови у жорстоких боях з північним окупантом.

Приєднуйся до нас – запали разом з нами поминальну свічку!

***

Львів. Молитва, марш і віче

Розпочнеться день пам’яті поминальною молитвою, що відбудеться о 13.00 на Личаківському кладовищі біля могил генерала армії УНР Романа Дашкевича і учасника бою Ігоря Лоського.

О 15.00 у Львівському державному ліцеї імені Героїв Крут відбудуться урочистості за участю представників ліцею. Після концерту усі охочі зможуть взяти участь у смолоскипній ході по проспекту Свободи і віче біля пам’ятника Тарасові Шевченкові.

***

Донецьк. "Свобода"

О 16:00 від фонтану на площі Леніна розпочнеться смолоскипна хода, яка пройде центральною вулицею Донецька до пам'ятника Шевченку.

***

Одеса. Марш слави і віче пам'яті

Початок маршу о 14:00.

Збір біля пам’ятника Тарасу Шевченку в однойменному парку. По завершенні – біля головного корпусу Одеського національного університету ім. Мечникова (вул. Дворянська / вул. Пастера) відбудеться віче пам'яті за студентами, що загинули за волю України.

***

Запоріжжя. ВО "Свобода"

Пам'ятна хода розпочнеться о 14:00 - від площі Поляка до площі Маяковського. Потім мітинг.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.