Спецпроект

Екс-модель Владу Прокаєву звільняють з керівництва Лаври

Міністр культури Михайло Кулиняк провів кадрову чистку в Києво-Печерському заповіднику. Зокрема, звільняють заступника директора з міжнародного співробітництва Владу Прокаєву, екс-зірку журналу Playboy. Працівники заповідника також добилися звільнення ще трьох заступників.

Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на прес-секретаря заповідника Марину Ситник.

За її словами, вранці колектив Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника зібрався під стінами Міністерства культури, а після того як міністр Михайло Кулиняк виїхав безпосередньо на територію заповідника, страйкуючі попрямували туди ж.

"Співробітники приїхали до Києво-Печерському заповіднику, куди під'їхав міністр культури Михайло Кулиняк, - розповіла прес-секретар. - Він зібрав гендиректора та заступників гендиректора. Міністр заслухав представників колективу, поставив завдання Вікторії Миколаївні [Ліснича Вікторія Миколаївна була призначена гендиректором заповідника в січні цього року - ІП] розробити спільно з колективом новий штатний розклад заповідника і відмінити всі накази про призначення заступників гендиректора, які сталися протягом останнього місяця. Тобто, кілька заступників більше у нас не працюють".

Ситник також додала, що основні вимоги колективу заповідника: змінити штатну структуру, погодити її з колективом і звільнити 4-х заступників.

"Це Влада Прокаєва, Валерій Панченко, Лілія Стиренко, Світлана Зоринець, - деталізувала прес-секретар. - Ці заступники були призначені протягом останнього місяця. Наприклад, Владу Прокаєву призначили заступником з міжнародного співробітництва, такої посади в нас раніше не було. Так само раніше не було першого заступника (нині Валерій Панченко]. А заступник з фінансово-економічної діяльності звільнилася за власним бажанням і на її місце прийшла Лілія Стиренко. Зоринець працювала в нашому заповіднику багато років, і колектив заповідника її просто ненавидить".

Нагадаємо, сьогодні колектив заповідника вийшов з протестом, вимагаючи змінити штатний розклад і звільнити новопризначених заступників генерального директора.

Як розповіла УП.Життя Марина Ситник, пряма підлегла Влади Прокаєвої погрожувала співробітникам фізичною розправою: "Катерина Єгорова, пряма підлегла Прокаєвої, погрожувала своїй підлеглій побити її битою. За що? За щось, за те, що вона тупа, і вона її не розуміє".

"Образи під час спілкування зі співробітниками вже є нормою", - підсумувала Ситник.

За її словами, погодилась написати заяву про звільнення перший заступник генерального директора Лілія Стиренко. Першого заступника Валерія Панченка співробітники музею звинувачують у незаконній торгівлі аудіогідами.

"Влада Прокаєва зараз стоїть у кабінеті генерального директора і намагається довести, що вона нікому не заносила гроші, за те, щоб її призначили і відмовляється писати заяву", - додала Ситник.

Як відомо, у червні цього року колишня "Міс України", зірка журналу Playboy і власниця модельного агентства Влада Прокаєва стала радником генерального директора Києво-Печерського заповідника.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.