Татари вимагають депортувати генконсула РФ за "фашиствуючі" слова

Голова фракції "Курултай-Рух" ВР Криму, перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров закликав владу України заявити про небажаність перебування генерального консула Росії в Сімферополі Владіміра Андреєва на території України.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Причиною стало інтерв'ю генконсула кримськотатарському телеканалу ATР, в якому Андрєєв фактично виправдав депортацію кримських татар, здійснену Сталіним у 1944 році.

Радянська влада виправдовувала цю депортацію "співпрацею кримських татар з фашистами". Внаслідок депортації Крим було перетворено з автономної республіки СРСР на Кримську область Російської радянської соціалістичної федерації.

"Я думаю, зробить честь російському керівництву негайне відкликання так званого дипломата, - заявив Чубаров з трибуни кримського парламенту. - А честю для нашої держави буде негайне повідомлення пану Андрєєву про його небажане перебування на території Української держави".

За словами Чубарова, Андрєєв "припустився образливих, цинічних за своєю суттю тверджень на адресу кримськотатарського народу та на адресу кожного кримського татарина".

Чубаров назвав висловлювання консула "фашиствуючими" і нагадав, що ще 5 вересня 1967 року вийшла постанова президії Верховної Ради СРСР, яка засудила депортацію. У 1989 році ВР СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною.

Заступник голови Меджлісу також нагадав про Вільнюську декларацію ОБСЄ 2009 року, якою було прирівняно злочини нацизму та сталінізму.

"Пан Андреєв захищений своїм дипломатичним статусом. Але він, однак, має дотримуватися відповідного законодавства країни перебування, - підкреслив Чубаров. - Від імені сотень кримських татар, що з ночі обривають мої телефони, я вимагаю від прокуратури Криму, від СБУ дати правову оцінку висловлюванням пана Андрєєва".

За словами Чубарова, Меджліс очікує офіційної оцінки того, що сталося, від Ради міністрів Криму, від постійного представника президента в АРК та від ВР АРК".

При цьому він додав: "Я думаю, що ми разом зробимо все для того, щоб Росію, країну велику, країну-сусіда, країну, з якою ми хочемо дружити, не представляли такі люди, як пан Андрєєв".

Він також повідомив, що 23 травня кримські татари проведуть пікет протесту біля Генерального консульства Росії в Сімферополі, та закликав своїх співвітчизників туди прийти.

Як відомо, у інтерв'ю телеканалу ATР генконсул РФ у Сімферополі Владімір Андреєв заявив, що не рекомендував запрошеним на прем'єру художнього фільму "Хайтарма" росіянам дивитися кіно, бо воно "спотворює історію Великої вітчизняної війни". При цьому він звинуватив кримськотатарський народ у "зраді" і співпраці з нацистами.

При цьому Андрєєв стверджував, що його слова - офіційна позиція РФ: "Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії мають лунати, мають бути відомими".

У 2010 році генеральний консул Росії у Львові Ґузєєв заявляв, що Україну "придумали австріяки", щоб розділити "два братські народи". Через кілька місяців його перевели з України.

Читайте також: "Як Українська РСР відбудовувала Крим, з якого виселили татар"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.