АНОНС: телевізійна ІП - про Шептицького, "Пласт" і "Братів Гадюкіних"

23 липня телевізійна програма "Історична Правда" за кілька днів до 148-ї річниці Андрея Шептицького головну увагу присвятить цій історичній постаті.

У розмові ведучого програми Вахтанга Кіпіані з деканом історичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка професором Романом Шустом йтиметься, зокрема, про таке:

- Як сталося, що виходець з аристократичної полонізованої родини Роман Марія Олександр Шептицький вирішив, що має присвятити своє життя служінню українському народові?

- Якими були взаємини Митрополита Української греко-католицької церкви з рідним братом – міністром оборони Речі Посполитої Станіславом Шептицьким?

- Чому донині значна частина громадян України переконані, що Андрей Шептицький був "прислужником німецького фашизму"?

Крім того, "Історична правда" запропонує шанувальникам якісної української музики повернутися на 20 років назад.

В ефірі програми можна буде побачити виступ легендарної львівської рок-капели "Брати Гадюкіни" на фінальному гала-концерті фестивалю "Червона рута" влітку 93-го у Донецьку.

У другій частині програми Вахтанг Кіпіані запропонує глядачам "Історичної правди" майстерно реалізований фільм про славні діла і традиції української скаутської організації "Пласт" на Прикарпатті.

"Історична правда з Вахтангом Кіпіані" – щовівторка о 22:00 на телеканалі ZIK.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.