Спецпроект

Північна Корея відкрила музей з американським кораблем-шпигуном. ФОТО

У Північній Кореї після реставрації відкрився Військовий музей. У центрі експозиції, яку відкрив лідер країни Кім Чен Ин - "гордість" корейської армії і всього музею, американський корабель "Пуебло", захоплений в 1968 році.

Про це пише tourprom.

У фойє відвідувачів зустрічає чотириметровий заквітчаний "колос", який на ділі виявляється молодим Кім Ір Сеном - дідом нинішнього правителя Північної Кореї і, в прямому сенсі, батьком нації.

Експозиція оспівує осанну Кім Ір Сена, завдяки полководницькому таланту і пророчій мудрості якого країна зуміла протистояти в Корейській війні армії США, яка перевершувала комуністів і силами і технічною міццю.

Конфлікт двох Корей Тривав з 1950 до 1953 року, не вирішивши територіальної проблеми, і залишив ворогуючі сторони у початковій точці. Це не завадило мешканцям півночі назвати дату припинення бойових дій "Днем перемоги" і оголосити її національним святом.

 "Лише під вірним керівництвом партії і вождя робочий клас, народні маси в стані наполегливо вести серйозну і складну революційну боротьбу за перетворення природи і суспільства"

Відкриття музею співпало з 60-річною річницею припинення вогню, що не скріплено жодним дипломатичним протоколом і фактично означає перехід конфлікту у фазу "ні війни, ні миру".

Вдосталь надивившись на гігантську статую Кім Ір Сена, відвідувачі відправляються прямо до американського корабля "USS Pueblo", пришвартованого до берега річки по сусідству з головною будівлею музею.

23 січня 1968 війська північнокорейських ВМФ захопили американський корабель-шпигун. У ході операції загинув один американський військовослужбовець, решта 82 повернулися на батьківщину, попередньо провівши 11 місяців у полоні.

Командування американським ВМФ і екіпаж наполягають на тому, що в момент захоплення корабель не перебував в територіальних водах Північної Кореї.

 "Героїчна Корейська Народна Армія і народ Корейської Народної Демократичної республіки з честю витримали випробування, довівши всьому світу міць країни і суспільства, побудованих на ідеях чучхе, де на чолі поставлено людину і її інтереси"

"Пуебло", як і раніше, числиться у складі бойової флотилії США, а його захоплення уряд країни розцінює як "акт відвертого піратства, вперше вчиненого іноземною армією проти американського військового корабля за більш ніж 150 років".

Іншого погляду дотримуються у Північній Кореї, де "Пуебло" вважається трофеєм, який заслужено дістався країні в ході Холодної війни і наочно свідчить про те, що у неї вистачить сил, щоб дати відсіч ворожому "американському імперіалізму".

На борту реконструйованого "Пуебло" туристам з особливою гордістю показують відсік, де зберігаються письмові зізнання, зроблені власноруч окремими членами американського екіпажу.

На борту "Пуебло": моряк КНДР і туристки з Китаю. Джерело: photoblog.nbcnews.com

Відкриття після реконструкції Військового музею стало частиною цілої серії урочистих заходів, приурочених до "Дня перемоги", який відзначався в Пхеньяні на минулому тижні і був прикрашений грандіозним військовим парадом.

Як відомо, у лютому 2013 року лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив, що новий музей повинен стати "основним центром антиамериканського виховання в КНДР".

Дивіться також інші матеріали за темами "Холодна війна" та "КНДР"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.