АНОНС: Три презентації про український визвольний рух на Книжковову Арсеналі

Про таємниці українського минулого з архівів КҐБ, українських повстанців ХХ століття, Степана Бандеру, Романа Шухевича та інших відомих і невідомих постатей українського визвольного руху розповідатимуть на Книжковому Арсеналі.

Історики Іван Патриляк, Володимир В'ятрович та Олеся Ісаюк презентують свої книги, видані завдяки співпраці Центру досліджень визвольного руху з видавництвом "Клуб сімейного дозвілля".

24 квітня (п'ятниця)

Презентація-перфоманс книги "Перемога або смерть!"

Іван Патриляк, доктор історичних наук, декан історичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка, презентує нове видання книги "Перемога або смерть. Український визвольний рух у 1939-1960-х рр.".

"Перемога або смерть!" - під цим гаслом із вірою в серці та зброєю в руках ще десятиліття після завершення Другої світової війни українці боролися проти тоталітарної машини СРСР. Якою була роль вояків УПА в Другій світовій війні і опісля, ким були повстанці, скільки їм було років і чого вони добивалися, і, врешті, чого досягнули - на ці та інші питання - у презентації відомого історика.

Час: 13:00

Місце: стенд "КСД".

 

25 квітня (субота)

"Історія як історії". Зустріч з Володимиром В'ятровичем

Зустріч "Історія як історії" з Головою Українського інституту національної пам'яті  Володимиром В'ятровичем,  автором книги "Історія України з грифом "Секретно"".

У книзі - 66 історій, 74 роки і набагато більше людей та ситуацій, котрі дивляться на читача зі світлин та архівних документів. Свого часу життя кожного з героїв опинилося під грифом "Секретно" стараннями, здавалося б, нездоланної спецслужби. Сьогодні історик Володимир В'ятрович, який на посаді директора Архіву Служби безпеки України розсекретив раніше таємні матеріали радянських "органів" від ЧК до КҐБ, розповідає про минуле України 1918-1991 років.

Час: 11:00

Місце: кінозал.

О 13:00 на стенді "КСД" - автограф-сесія з Володимиром В'ятровичем.

 

26 квітня (неділя)

Дискусія "Історія по-новому. Історичні постаті з циклу книг "Українці. Історія нескорених"

Олеся Ісаюк, співробітниця Центру досліджень визвольного руху, автор науково-популярної біографії  Романа Шухевича, та Іван Патриляк проведуть дискусію  "Історія по-новому. Історичні постаті з циклу книг "Українці. Історія нескорених". Модеруватиме дискусію Сергій Громенко (Український інститут національної пам'яті).

Історики розглянуть біографії Романа Шухевича і Степана Бандери та міфи, якими оповиті життя лідерів українського визвольного руху.

Крім цього в центрі уваги будуть нові підходи до популяризації історії. Як писати для широкої публіки, аби одночасно зберегти і академічну достовірність, і популярний виклад? Як уникнути перевантаження цифрами й фактами з одного боку та надмірного спрощення - з іншого?

Про це розкажуть Олеся Ісаюк та Іван Патриляк на успішних прикладах науково-популярного жанру історії: життєписах "Роман Шухевич" (авторка Олеся Ісаюк) і "Степан Бандера" (автор Микола Посівнич), виданих на початку цього року у видавництві "Клуб сімейного дозвілля" у співпраці з Центром досліджень визвольного руху.

Час: 11:00

Місце: зал "Хоку".

 

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".