КГБ ПОПЕРЕДЖАВ ПРО ПРОБЛЕМИ НА ЧАЕС - документи з Архіву СБУ. СКАНИ

Відтепер свідчення про помилки будівництва і проблеми на Чорнобильській АЕС доступні онлайн. Галузевий державний архів СБУ відкрив чергові документи.

До 30-их роковин Чорнобильської трагедії Архів СБУ спільно з Центром досліджень визвольного руху публікують колекцію документів про проблеми під час будівництва станції, поганий відбір і навчання працівників, порядок дій при ліквідації аварії та інші раніше закриті від людей документи.

Заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак розповідає, що колекцію із 32-х документів розділили на три тематичні блоки:

1. "Проектування та будівництво Чорнобильської АЕС" — представлено рапорти контррозвідників та агентурні донесення, в яких йдеться про низьку якість будівництва стратегічного об’єкта, відсутність належного контролю та нагляду за дотриманням виробничої безпеки з боку Управління будівництва АЕС тресту "Кременчукгесбуд", незадовільний відбір, навчання та розстановку персоналу атомної електростанції, високий відсоток травматизму серед будівельників.

 Докладная записка начальнику УКГБ УССР по Киеву и Киевской области Бандуристому М. З. об аварийной ситуации на 3 и 4 энергоблоках Чернобыльской АЭС (Прип’ять, 01.03.1984)

2. "Чорнобильська аварія: хронологія подій та етапи ліквідації" — розкриває роль "органів" у розслідуванні причин катастрофи, висвітлює  заходи з ліквідації аварії упродовж квітня-листопада 1986 року (будівництво об’єкту "Укриття", результати моніторингу радіоактивного забруднення, порядок відселення людей з 30-кілометрової зони тощо).

3. "Реакція українського населення та світової громадськості на Чорнобильську трагедію" — як різні групи реагували після оприлюднення інформації про масштабне "ядерне лихо".

"Архівні документи свідчать про те, що з самого моменту початку будівництва Чорнобильська АЕС була приречена на аварійність. Можемо ствердити, що ключовою причиною аварії був комуністичний радянський режим, завдяки якому стало можливим нехтування і проектними вимогами, і технікою безпеки, і навіть загрозливими повідомленнями КГБ про критичні недоліки в будівництві та роботі ЧАЕС", — пояснює директор Архіву СБУ Андрій Когут.

 Cправка о некоторых проблемах эксплуатации атомных электростанций в СССР (Москва, 20.05.1983).

Над створенням он-лайн колекції працювали: заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Роман Тютенко та члени родини начальника штабу АН УСРС Морева А.В. (1949-2016).

Колекцію документів можна переглянути на Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua за посиланням.

Нагадаємо, що 28 квітня історик Володимир В’ятрович прочитає публічну лекцію до 30-річчя Чорнобиля "Катастрофа ім. Леніна: Чорнобиль в документах КГБ" (о 18.30 в Українському кризовому медіацентрі (Київ, вул. Хрещатик 2)

До 29 квітня у Києві триває документальна інсталяція "Під саркофагом". За локацію проекту взято підземний перехід (між Українським домом та Національною філармонією) — місце, яке дозволяє відчути ефект перебування у замкненому просторі зони ураження або ширше — закритого від світу СРСР.

Як відомо, 26 квітня минає тридцята річниця найбільшої в світовій атомній енергетиці аварія на Чорнобильській АЕС. Історики, які працювали з архівами КГБ тих часів переконані, що причини аварії далеко не техногенного характеру, а коріння — у системі управління країною.

Цьогоріч також планується видання збірника документів про Чорнобильську трагедію, підготованого Українським інститутом національної памʼяті, Галузевим державним архівом Служби безпеки України та Інститутом історії України Національної академії наук України.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.