АНОНС: У Києві презентують нову "Історію українського війська" від LIKБЕЗу. ВІДЕО

22 вересня відбудеться презентація нової книги Громадського просвітницького проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт" - "Історія українського війська".

Про це повідомляє "УкрІнформ". Це перше за останні 80 років науково-популярне видання, яке пропонує незалежний погляд на історію українського війська від найдавніших часів до сьогодні.

Книга демонструє сучасний погляд на історію українського війська. У ній представлені історії звичайних українських вояків, які завжди слугували щитом для своєї Батьківщини, обороняючи рідну землю від загарбників.

Видання присвячено світлій пам’яті героїв, які загинули за волю України, а також першій "Історії українського війська" під редакцією Івана Крип'якевича.

 

Проект реалізовано спільними зусиллями істориків, археологів, дослідників та реконструкторів під керівництвом Кирила Галушка, координатора проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт".

Науковий керівник видання – Василь Павлов, співробітник науково-дослідної частини історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка. Благодійна організація "Стратком УА" надає інформаційну підтримку проекту.

Книгу було видано у вересні у видавництві "Клуб сімейного дозвілля" тиражем у 5 тис. примірників.

Учасники презентації:

Віталій Гайдукевич, координатор волонтерської групи "НОВЕ ВІЙСЬКО"; 

Василь Павлов, науковий редактор видання, співробітник науково-дослідної частини історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка; 

Олексій Сокирко, співавтор видання, кандидат історичних наук, доцент історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка; 

Андрій Руккас, співавтор видання, кандидат історичних наук, доцент історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка; 

Олександр Ком’яхов, художник-ілюстратор книги; 

Кирило Галушко, координатор проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт"; 

Оксана Горбач, керівник Production Hub БО "Стратком УА".

Пряму трансляцію з презентації можна буде переглядати онлайн за лінком на каналі YouTube:

22 вересня, четвер, 11.00 

Місце: інформаційна агенція "Укрінформ", Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. "Театральна"), зала 1.

Організатори: Благодійна організація "Стратком УА" та Громадський просвітницький проект "LIKБЕЗ. Історичний фронт".  

Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.