Спецпроект

Інститут нацпам'яті допомогатиме Аґнєшці Голланд знімати кіно

Студія Kinorob, яка працює над створенням історичного трилера “Гарет Джонс”, підписала угоду про співпрацю з Українським інститутом національної пам’яті.

Команди об’єднають зусилля заради популяризації історії України у світі та інформування суспільства про події, пов’язані з Голодомором 1932-1933 років в Україні.

Про це йдеться на офіційному сайті УІНП.

"Україна ставить собі за завдання донести до світу правду про страшний злочин геноциду, який був здійснений тоталітарним режимом в Україні у 1932 – 1933 роках. Тому фільм, створення якого розпочинається, є надзвичайно важливим.

Адже він дозволить побачити сучасним європейцям ті страшні події очима Гарета Джонса, європейця, який зумів прорвати сталінську інформаційну блокаду. Фільм потрібний і українцям, адже ми продовжуємо переосмислювати своє минуле, долати спадщину тоталітаризму.

Зрештою, Україна відчуває брак якісного історичного кіно. І я вірю, що цей фільм, який знімає високопрофесійна команда стане кроком у розвитку й українського історичного кіно", - наголошує Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 Єгор Олесов - продюсер стрічки та Володимир Тиліщак - заступник голови УІНП. Фото: УІНП

"Гарет Джонс" – історія британського журналіста, який нелегально поїхав до Радянської України навесні 1933 року. Саме його викриття згодом стали підґрунтям для роману "Колгосп тварин" Джорджа Орвелла.

Режисером стрічки, зйомки якої розпочнуться в Україні на початку березня 2018 року, виступить Голова Європейської кіноакадемії, відомий польський режисер Аґнєшка Голланд.

"Гарет Джонс – один із тих небагатьох сміливців, який у 1933 році намагались розповісти у Європі правду про страшний злочин комуністичного режиму в Україні – вбивство голодом народу. Мужність та журналістська чесність вельського кореспондента викликають захоплення.

Але на жаль досі в Україні і у світі про Гарета Джонса та його подвиг знають вкрай недостатньо, - говорить Володимир Тиліщак, заступник голови Українського інституту національної пам'яті.

Тож ми щиро вітаємо створення історичного трилера та готові всіляко допомагати його авторам, щоби завдяки фільму в Україні та у світі більше знали і про Гарета Джонса і про той страшний злочин Голодомору, який він викривав".

У рамках роботи над проектом Український інститут національної пам’яті надасть авторам фільму консультації та доступ до фото та відеоматеріалів, а також архівних документів, результатів наукових досліджень, інформативних та аналітичних текстів, пов’язаних з подіями Голодомору 1932-1933 років та постаттю Гарета Джонса.

"Ми вдячні Українському інституту національної пам’яті за готовність до спрівпраці та всебічну підтримку історичного трилеру "Гарет Джонс". Надані командою інституту інформація, архівні матеріали та консультації дуже важливі для нас, і допоможуть у створенні фільму, - зазначає Єгор Олесов, продюсер стрічки.

Крім того, в рамках роботи над проектом ми плануємо разом з партнерами провести ряд освітніх та культурно-мистецьких заходів, які будуть спрямовані на популяризацію в міжнародній спільності інформації про події, пов’язані з Голодомором 1932-1933 років в Україні".

Нагадаємо, історичний трилер "Гарет Джонс" став переможцем 10-го конкурсного відбору кінопроектів в категорії Тематичні ігрові фільми (до 85-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні).

Загальний бюджет стрічки, спільного виробництва України (Kinorob), Польщі (Film Produkcja) та Великобританії (Crab Apple Film), складає 262 млн 207 тис 790 грн, з них 25 мільйонів 930 тисяч гривень - підтримка ДержКіно. 

Зйомки українського блоку фільму розпочнуться на початку березня 2018 року, а згодом пройдуть в Польщі та Шотландії.

Прем’єра фільму в Україні запланована на 2019 рік.

Слідкуйте за новинами проекту на його офіційній сторінці у Facebook

 Гарет Джонс. Фото: 24 Канал

Нагадуємо, на початку 1930-х валійського репортера Гарета Джонса обставини приводять до Москви. Гарет розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про Голодомор, жорстку цензуру та масові репресії.

Більше про Гарета Джонса читайте у матеріалі - "Люди Правди, кремлівська пропаганда і корисні ідіоти".

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.