Спецпроект

Ізраїль може визнати Голодомор – геноцидом

У Кнессет поданий законопроект, що оголошує Голодомор актом геноциду.

Як повідомляє newsru.co.il його представив на розгляд депутат Акрам Хасон.

 Акрам Хасон. Фото: А. Паруш

Проект оголошує 6 грудня офіційним днем пам'яті жертв Голодомору ."Міністр освіти має право призначати заходи, приурочені до цього дня, а прем'єр-міністр оголошувати про проведення офіційної церемонії" – йдеться в документі.

У поясненнях до закону стверджується, що Голодомор був спланований "радянською владою, щоб нанести удар по українській нації і українській національній ідентичності".

У вересні 2016 року група українських громадських діячів передала групі депутатів Кнесету, що знаходилися на Україні, звернення з проханням визнати Голодомор актом геноциду.

В оточенні депутата Акрама Хасон пояснили, що ідея законопроекту виникла у нього після візиту в Україну в рамках делагації депутатів Кнесету від комісії з питань внутрішніх справ у грудні 2017 року.

"Депутат Хасон відвідав музей Голодомору і залишився під глибоким враженням, і це спонукало його ініціювати цей закон", - заявили в оточенні депутата.

Радіостанція "Галей ЦАХАЛ" повідомила з посиланням на анонімні джерела в МЗС РФ, що Москва розгнівана цією ініціативою депутата і загрожує різким погіршенням відносин з Ізраїлем, якщо законопроект буде затверджений Кнесетом. На сайті російського зовнішньополітичного відомства ця інформація відсутня.

Нагадуємо, що на цей момент Голодомор визнали геноцидом українського народу 24 країни світу, але Ізраїлю серед них поки немає.

Як повідомлялось раніше, 7 лютого у Києві пройде зустріч із правнучною фотографа Голодомору.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.