Настоятеля МАФу-монастиря біля Десятинки депортували з України

Єпископа Української православної церкви Московського патріархату і настоятеля "Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці" на руїнах Десятинної церкви Гедеона (Харона) депортували з України.

Священика затримали в ніч із 13 на 14 лютого в аеропорту Бориспіль, куди він прилетів зі США. Там єпископ зустрічався з конгресманами та державним секретарем США, яким скаржився на нібито порушення прав вірян УПЦ МП в Україні.

Єпископ Макарівський, вікарій Київської єпархії УПЦ МП Гедеон. Джерело: FB Гедеона Харона

"ТСН" наводить пояснення Державної прикордонної службі, що причиною депортації стало те, що єпископ має кілька громадянств і є адептом "русского мира". Прикордонники вилучили у Гедеона український паспорт.

"Владику депортували до США! Вели до літака збройні автоматники як злочинця!", – написав Гедеон у "Фейсбуці".

 Протокол вилучення українського паспорта Харона. Джерело: FB Гедеона Харона

Гедеон (Харон) відомий тим , що є настоятелем "Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці" – зареєстрованих як МАФ споруд біля фундаменту Десятинної церкви. Існування "монастиря" від травня 2011 року супроводжується скандалами й конфліктами з Національним музеєм історії України, до якого належить територія, де розташовується МАФ.

У червні 2018 року на чергову вимогу демонтувати об'єкти монастиря, на встановлення яких музей не давав згоди, настоятель Гедеон Харон надіслав листа  з погрозами родового прокляття до сьомого коліна гендиректору Тетяні Сосновській.

У листопаді 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтримав релігійну громаду "монастиря" й призупинив провадження про скасування реєстрації МАФу "Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці".

---------------------

Читайте також:

Юрій Мірошниченко про те, чому потрібно будувати храм

ХрамоЧос. Патріарх Кирил проти храму на фундаментах Десятинної

Яким має бути Музей Десятинної. Проект науковців

Археолог Гліб Івакін: "На місці Десятинної має бути музей Хрещення Русі"

Конфлікт у Музеї історії Десятинної. ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Десятинна церква - якою і коли вона була. ФОТО

Що пропонують зробити на Десятинній - підсумки конкурсу. ФОТО

Всі матеріали ІП за темою "Десятинна церква"

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.