Архів зовнішньої розвідки України оприлюднив ексклюзивні матеріали про діяльність УНР

Матеріали містять майже 350 документів, що відкривають нові сторінки української національно-визвольної боротьби: оригінали та копії документів УНР, дипломатичні папери, накази, резолюції, відозви, статути, листи, фотографії та багато іншого.

З нагоди відзначення 100-річчя заснування Української Народної Республіки Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України підготував архівні документальні матеріали про діяльність УНР у 20-30 роках ХХ ст. – час, коли відбувалося її становлення і тривала боротьба за суверенітет України, йдеться на сайті відомства.

Фото: ГДА СЗРУ
Фото: ГДА СЗРУ

Документи іноземного та контррозвідувального відділів державного політичного управління УРСР 1919–1936 рр. взято з архівних справ, що перебувають на зберіганні в Галузевому державному архіві СЗРУ і дотепер були малодоступні для широкого загалу.

У матеріалах можна знайти документи з нормативно-правової діяльності УНР, дипломатичних зусиль Уряду УНР на міжнародній арені та матеріали про тогочасних лідерів українських державних утворень.

Також вони висвітлюють діяльність еміграційного Уряду УНР, листування керівництва Республіки та заходи з відновлення козацтва в Україні, стан і діяльність Військової організації та утворених військових формувань, фінансові документи. Особливо цікавими є матеріали, що стосуються убивства Симона Петлюри.

Перейти до Електронного архіву Служби зовнішньої розвідки України можна за посиланням.

Читайте також:

В Інтернет виклали збірник документів про насильство над цивільним населенням в 1941-1944 роках

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.