Математик, що розшифрував код «Енігми», зʼявиться на новій банкноті в 50 фунтів

Англійський математик і криптограф Алан Тюрінг, який у часи Другої світової війни розшифрував сигнал нацистської шифрувальної машини «Енігма», буде зображений на новій банкноті в 50 фунтів.

Про це повідомив глава Банку Англії Марк Карні, передає The Бабель із посиланням на CNN.

 
Фото: Bank of England

Карні зазначив, що кандидатуру Тюрінга обрали на засіданні спеціального комітету Банку. Крім нього, для зображення на новій банкноті розглядали також фізика Стівена Хокінга, першу в історії Англії програмістку Аду Лавлейс, рентгенографа Розалінд Франклін, фізика і математика Джеймса Максвелла.

«Вклад Алана Тюрінга — батька інформатики і штучного інтелекту, а також героя війни — в історію Англії був надзвичайним і новаторським», — сказав глава Центробанку.

50 фунтів з портретом Тюрінга стануть останньою паперової банкнотою — з 2021 року Банк Англії переходить на полімерні гроші.

Ще у 2016 році в Англії презентували першу пластикову купюру номіналом у 5 фунтів з портретом Вінстона Черчілля. Купюри з полімерів довговічніше, не настільки схильні до забруднень і надійніше захищені, ніж паперові гроші.

Довідково.

Під час Другої світової війни Тюрінг працював на уряд Англії — він очолював групу, відповідальну за криптоаналіз повідомлень ВМФ Німеччини. Він розробив дешифрувальну машину Bombe, за допомогою якої вдалося зламати легендарну німецьку шифрувальну машину «Енігма Довідка

«Енігма» — переносна шифрувальна машина, яка використовувалася для шифрування і розшифрування секретних повідомлень. Використовувалася в нацистській Німеччини під час Другої світової війни.

Машина вченого Алана Тюрінга з кодовою назвою «Бомба» змогла розшифрувати сигнал «Енігми», що допомогло антигітлерівській коаліції.

Тьюрінг скоїв самогубство в 42 роки. Математика і відомого криптографа засудили в 1952 році за одностатеві відносини у відповідності до гомофобних законів того часу.

Суд засудив вченого до хімічної кастрації, і після року «лікування» Тьюрінг отруївся ціанідом. У 2014 році він отримав посмертне королівське помилування. На його честь названа найпрестижніша нагорода в галузі інформатики — премія Тюрінга.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.