Спецпроект

Зеленський підтримав звернення щодо визнання Шептицького "Праведником народів світу"

Президент України Володимир Зеленський підтримав звернення головного рабина України Моше Реувена Асмана щодо присвоєння митрополиту Андрей Шептицькому почесного звання "Праведника народів світу".

Про це Зеленський заявив під час спільної з Президентом Польщі Анджеєм Дудою пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

"Не можу не згадати про родину Шептицьких, яка не тільки врятувала понад 160 євреїв, а й відкрито вимагала від нацистських керівників припинити їх переслідування.

Нещодавно головний рабин України Моше Реувен Асман попросив центр пам'яті Голокосту Яд-Вашем присвоїти митрополиту Андрею Шептицькому почесне звання Правденика народів світу. Я долучаюся до цього прохання задля всиновлення історичної справедливості", - сказав Зеленський.


Нагадуємо, головний рабин України Моше Реувен Асман 21 січня звернувся листом до керівника ізраїльського інституту "Яд Вашем" із проханням напередодні Міжнародного Дня пам'яті жертв Голокосту і 75-річчя визволення табору смерті Аушвіц присвоїти митрополитові УГКЦ Андрею Шептицькому почесне звання "Праведника народів світу".

У зверненні головного рабина йдеться, що митрополит Андрей Шептицький керував операцією з порятунку більш ніж 150 єврейських дітей у роки Голокосту у Західній Україні.

Асман також назвав абсурдною ситуацію, за якої молодший брат митрополита архимандрит Климентій Шептицький, а також ігуменя Олена Вітер, які виконували прямі вказівки митрополита Андрея Шептицького, отримали почесні звання "Праведників народів світу" від "Яд Вашем", а митрополит, який стояв на чолі цієї вкрай ризикованої для життя операції, його не отримав.

Головний рабин України Моше Реувен Асман на аргументи інституту проти присвоєння звання митрополитові (що глава церкви привітав прихід німецьких військ до Львова і нібито "благословив дивізію СС "Галичина" – ред.) зазначив, що немає жодного справжнього документа, який підтверджує факт "благословення дивізії", і що порятунок єврейських дітей важливіший.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.