США виступили проти фальсифікації Росією історії Другої світової війни

«Ми закликаємо Росію припинити робити самозвеличувальні заяви, засновані на навмисному перекручуванні історії. Ми солідарні з нашими європейськими партнерами і виступаємо проти фальсифікацій історії Росією», - заявив посол США в ОБСЄ Гілмор в своєму виступі 7 травня.

Про це повідомляє Голос Америки.

Фото 1939 року, радянський диктатор Сталін під час підписання пакту Молотова Ріббентропа
Фото 1939 року, радянський диктатор Сталін під час підписання пакту Молотова Ріббентропа

Реагуючи на коментар представника російської делегації в ОБСЄ, Гілмор нагадав, що попри надзвичайну пожертву радянський військових та цивільних, Друга світова війна почалась саме в 1939 році, коли Сталін та Гітлер уклали пакт, яким поділили Східну Європу на зони контрольовані нацистами та радянською владою.

Гілмор закликав пам'ятати повну історію Другої світової війни.

"Згадуючи повну історію Другої світової війни не можна забувати, що для багатьох народів Центральної та Східної Європи, на заміну нацистському гнобленню проти їх волі прийшли комуністичні репресії.

Для них благословення свободою, яке в Західній Європі святкували в 1945 році, не настало до 1989, 1990, або пізніше", - наголосив дипломат.

Для багатьох європейських країн 1945 рік став не роком повернення свободи, але початком майже 50 років гноблення Радянським Союзом.

Крім безперечного внеску радянських збройних сил у перемогу у Другій світовій війні, Гілмор закликав віддати належне ролі США, союзників та опору пригноблених народів.

Західні союзники та СРСР співпрацювали задля досягнення перемоги, нагадав посол.

Гілмор також вказав на роль ОБСЄ в збереженні миру в Європі впродовж 75 років: "Тут, в ОБСЄ, ми віддані захисту цього важко здобутого миру від всіх загроз народам регіону ОБСЄ.

Вшановуючи нашу спільну історію, необхідно продовжувати підтримувати мир та безпеку і захищати права людини, основоположні свободи та верховенство права, що є справді важливою місією ОБСЄ".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.