АНОНС: Онлайн-презентація книги «Колекція пам’яток до пам’ятних дат Української революції 1917-1921 років»

Книга містить методичні рекомендації, візуальні та довідкові матеріали, розроблені Українським інститутом національної пам’яті про політичні, воєнні, культурні події і постаті Української революції 1917–1921 років

10 березня 2021 року відбудеться онлайн-презентація книги "Колекція пам'яток до пам'ятних дат Української революції 1917-1921 років". Подія транслюватиметься на офіційній сторінці Facebook Українського інституту національної пам'яті. Початок – о 18:00.

 

Книга містить методичні рекомендації, візуальні та довідкові матеріали, розроблені Українським інститутом національної пам'яті. Матеріали присвячено історичним політичним, воєнним, культурним подіям і постатям українського державотворення періоду Української революції 1917–1921 років.

Збірка адресована вчителям і викладачам загальноосвітніх, професійно-технічних закладів і закладів вищої освіти, керівникам історико-краєзнавчих гуртків, музейникам і бібліотекарям, фахівцям національно-патріотичного виховання. Також може стати у пригоді науковцям, працівникам обласних, районних, міських державних адміністрацій, Інститутів післядипломної педагогічної освіти.

До участі в онлайн презентації запрошені:

  • Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті
  • Олена Охрімчук, начальник Управління забезпечення реалізації політики національної пам'яті в регіонах
  • Галина Басара-Тиліщак, науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України
  • Олена Бурлака, вчитель історії Городищенського економічного ліцею Черкаської області, Вчитель року – 2016
  • Едуард Зуб, співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інститут національної пам'яті

Модеруватиме захід завідувачка сектору методичної роботи Українського інституту національної пам'яті Ганна Байкєніч.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.