Україна отримала цифрові копії архівних документів, що залишились в Криму

Державна архівна служба України отримала від корпорації FamilySearch International (США) цифрові копії документів Державного архіву в АР Крим.

Про це повідомляє Державна архівна служба України у Фейсбуці.

 

Офіційний представник корпорації FamilySearch International (США) в Україні Олександр Січкаренко передав Голові Державної архівної служби України Анатолію Хромову цифрові копії документів генеалогічного характеру Державного архіву в АР Крим та державних архівів Одеської та Сумської областей, виготовлені у 1994-2011 роках у рамках реалізації зазначеними архівами спільних проєктів з Генеалогічним товариством Юта, США, правонаступником якого є FamilySearch.

Завдяки цьому Державна архівна служба України отримала можливість хоча б частково поновити тимчасово втрачені архівні документи, що зберігаються у фондах Державного архіву в АР Крим, а громадяни України та інших держав досліджувати власний родовід.

Оцифрування FamilySearch мікрофільмів документів генеалогічного характеру, виготовлених у рамках співпраці з Генеалогічним товариством Юта, відбувається на виконання положень вчиненого 2 червня 2020 року Меморандуму про співробітництво між Державною архівною службою України та корпорацією FamilySearch International (США).

Отримані копії буде передано до Центрального державного електронного архіву України для опрацювання та створення електронного ресурсу, який буде доступним на вебсайті архіву.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.