Оголошено конкурс мистецьких робіт про Хотинську битву 1621 року

Українське товариство охорони пам’яток історії та культури в партнерстві з іншими організаціями оголошує про початок Міжнародного українсько-литовського конкурсу мистецьких робіт, «Memory. History and future», присвячених 400-річчю історичної події – перемозі в Хотинській битві 1621 року

Хто може взяти участь:

Діти та молодь віком до 21 року за трьома віковими категоріями:

  • 1 категорія – автори робіт віком до 9 років включно;
  • 2 категорія – автори робіт віком від 10 до 15 років включно;
  • 3 категорія – автори робіт віком від 16 до 21 року включно.

До Конкурсу приймаються роботи, виконані особисто учасником.

Кількість робіт від одного учасника не обмежена.

 

Тема робіт:

Історичні факти, пов'язані з подіями, що передували Хотинській битві 1621 року та відбувалися безпосередньо під час битви і відразу ж після перемоги й підписання мирної угоди 8 жовтня 1621 року.

Формат:

Роботи повинні бути виконані на папері формату А3 в будь-якій техніці.

Сюжет:

  • Зображення військових, бойових, побутових, народних сцен, сцен із життя дійових осіб із зображенням груп, постатей людей різного віку в ландшафті, в ролях, одязі, побутовому оточенні, що відповідають історичному часу – кінцю ХУІ ст – 1621 року.
  • Події з життя Великого Князя Литовського Яна-Кароля Ходкевича, пов'язані як з Хотином, так і з Острогом та родиною князів Острозьких.

Як оформити конкурсну роботу:

На звороті творчої роботи вказати:

  • прізвище, ім'я та вік (дата народження автора);
  • навчальний заклад із зазначенням номера школи, назви міста/села, району, області,
  • або ж – роду занять для тих, хто вже закінчив навчання;
  • назва творчої роботи;
  • техніка чи стиль виконання, номінація;
  • електронна пошта для зворотного зв'язку про отримання роботи та передачу для оцінювання до конкурсної комісії.

Термін подачі робіт на конкурс:

Роботи надсилаються до 05 вересня 2021  (за поштовим штемпелем) за адресою:

01015, к. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 19,

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури,

з обов'язковою поміткою на пакеті чи конверті під адресою "Конкурс "Memory. History and future".

Підсумки конкурсу будуть оголошені 20 вересня 2021 року.

Списки учасників Конкурсу розміщуються на офіційних сайтах співорганізаторів конкурсу 22 – 24 вересня 2021 р.

Журі визначає:

  • три призові місця у кожній з вікових категорій,
  • кращі творчі роботи, які увійдуть до ексклюзивної подарункової книги, підготовленої видавництвом "Майстер Книг" (м. Чернівці).

Критерії оцінювання:

  • відповідність роботи тематиці Конкурсу;
  • відповідність роботи умовам Конкурсу;
  • ступінь самостійності автора під час виконання роботи.

Переможці Конкурсу нагороджуються Подяками та подарунками Посольства Литовської Республіки в Україні.

Школи та навчальні заклади, учні яких візьмуть участь у Конкурсі, а також вчителі, чиї учні отримали перемогу, будуть нагороджені Подяками Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні та Українського Товариства охорони пам'яток історії та культури.

Детальніше про конкурс: http://pamjatky.org.ua/mizhnarodnij-ukra%d1%97nsko-litovskij-konkurs-tvorchix-robit-memory-history-and-future

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.