На Житомирщині вшанують Героїв Базару

У листопаді–грудні цього року виповнюється 100 років Другого Зимового походу – останньої спроби Армії Української Народної Республіки збройним шляхом повернути втрачену державність

21 листопада Україна вшановуватиме Героїв Базару – 361-го вояка Армії УНР, розстріляного російськими більшовиками біля містечка Базар.

 

З цієї нагоди 20-21 листопада у с. Базар Народицької селищної територіальної громади Житомирської області відбудуться урочисті заходи на вшанування українських вояків, полеглих у боях та страчених червоними окупантами.

Субота, 20 листопада:

12:30 – військово-історична реконструкція боїв Армії УНР з Червоною армією.

14:00 – концерт-реквієм біля сільської школи (вул. Свято-Миколаївська, 175).

Неділя, 21 листопада:

11:50 – виконання Збройними Силами України на Меморіалі Героїв Базару військового церемоніалу, за участі перших осіб держави, представників Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, Українського інституту національної пам'яті, голів ОДА та обласних рад.

Участь у заходах можлива лише за наявність документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.

Прожекти Лаврентія Берії. Уривок з книги Богдана Гориня "Під ковпаком окупантів"

Лаврєнтій Берія — великий фахівець з удосконалення концлагерів ГУЛАГу — після смерти Сталіна раптом із деспота перетворився на "ліберала", захисника несправедливо репресованих, покривджених. Таке перетворення жорстокого чекіста на ліберала не було випадковим: Берія був сповнений віри, що наблизився той час, коли саме він очолить велику державу СССР, тому вирішив змінити про себе громадську думку.