Спецпроект

СКУ оприлюднив календар відзначень 88 роковин Голодомору-геноциду

Світовий конґрес українців (СКУ) оприлюднив календар відзначень 88 роковин Голодомору 1932-33 рр. – геноциду українського народу, до яких 27 листопада долучиться світове українство

У суботу, 27 листопада 2021 року, світове українство долучиться до України та міжнародної спільноти у вшануванні жертв Голодомору 1932-33 рр. – геноциду українського народу, що став страшною сторінкою історії, але не зламав українську націю у прагненні жити в гідності та в свободі. 

 

В цьому році центральним заходом вшанування пам'яті жертв Голодомору, зорганізованим СКУ, стане вебінар "Голодомор і нація: вплив через покоління", за участі провідних істориків та експертів з України та світу. Подія відбудеться 18 листопада 2021. Зареєструватися.

Також Міжнародний координаційний комітет СКУ у справі Голодомору, в своєму нещодавньому зверненні до українських організацій та громад, закликав українців по всьому світі в суботу, 27 листопада 2021 р., у Міжнародний день пам'яті жертв Голодомору, вшанувати кожну дитину, жінку та чоловіка, які невинно загинули під час цього геноциду: хвилиною мовчання о 19:32 за місцевим часом, запаленням свічок пам'яті у вікнах своїх будинків та участю в пам'ятних заходах та поминальних службах у місцевих громадах. 

Окрім того, СКУ запрошує всіх долучитися та поширювати акцію Крайового Комітету США для Визнання Голодомору Ґеноцидом з метою позбавити американського журналіста Валтера Дюранті Пулітцерівської премії (Pulitzer Prize). Петиція доступна за цим посиланням.

Календар відзначень пам'яті жертв Голодомору у світі: 

4 листопада – Львів. Україна. Розпочнеться експозиція найвідомішої виставки на тему Голодомору "МАРІЯ". Виставка відкриється для глядачів, як тільки це буде можливо та не зашкодить здоров'ю гостей і працівників музею. Виставки "Марія" вже демонструвалися у Швеції та США, a в Україні тривала з осені 2020 до весни 2021 у Національному музеї Голодомору-геноциду (Київ). Виставка та всеукраїнський тур здійснюється за фінансової підтримки Світового Конґресу Українців.  

14 листопада – Лос-Анджелес, США. Вшанування пам'яті жертв Голодомору за участі запрошених гостей – істориків Вікторії Малко та Володимира Сергійчука відбудеться у біля пам'ятника Голодомору у Гранд-парку. 

18 листопада – на facebook та в zoom. CКУ запрошує всіх на вебінар присвячений наслідкам впливу Голодомору на покоління та націю. Організатор: глобальна Мережа нащадків жертв Голодомору. Дізнавайтеся більше та реєструйтеся на подію за посиланням.

21 листопада –  Коніерс, Джоржія. США. В Українській Греко-Католицькій церкві св. Богородиці відбудеться Панахида з нагоди дня пам'яті жертв Голодомору, яка розпочнеться після ранкової літургії. Після Панахиди усі гості будуть запрошені до зали на обід та культурно-освітню програму. 

27 листопала – Нью-Йорк, США. У Катедрі Святого Патрика відбудеться Соборна панахида за жертвами Голодомору 1932-33 рр. Буде змога також долучитися віртуально

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.