На півдні Китаю знайшли найкраще в історії збережений ембріон динозавра

На півдні Китаю вчені знайшли ідеально збережений ембріон динозавра, якому щонайменше 66 млн років.

Про це повідомляє BBC.

Реконструкція яйця динозавра та ембріона
Реконструкція яйця динозавра та ембріона
Фото: Julius Csotonyi

Ембріон динозавра, який мав вилупитися зі свого яйця, був виявлений у місті Ганьчжоу на півдні Китаю. За оцінками дослідників, йому щонайменше 66 млн років. Дослідник Фіон Вайсум Ма заявив, що це "найкращий ембріон динозавра, коли-небудь знайдений в історії".

Було визначено, що це беззубий динозавр-теропод або овірапторозавр, і його назвали "Малюк Інлян".

Відкриття також дозволило дослідникам краще зрозуміти зв'язок між динозаврами та сучасними птахами. Скам'янілість показує, що ембріон був у скрученому положенні, що характерно для птахів незадовго до вилуплення.

"Це вказує на те, що така поведінка сучасних птахів вперше виникла серед їхніх предків-динозаврів", - сказав доктор Ма.

"Малюк Інлян" має довжину 27 см від голови до хвоста і лежить всередині яйця довжиною 17 см.

Вперше яйце було виявлено в 2000 році, але його поклали на зберігання на 10 років. Лише коли у китайському Музеї природи каменю Інлян розпочалися будівельні роботи, дослідники звернули увагу на яйце.

Овірапторозаври, що означає "ящірки-крадії яєць", були пернатими динозаврами, які жили на території нинішньої Азії та Північної Америки протягом пізнього крейдяного періоду від 100 до 66 млн років тому.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.