Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/videos/2011/01/29/19399/

1918: молоді хлопці під Крутами

29.01.2011
Читач "Історичної Правди" Василь із ніком MrTheBojkott прислав саморобний кліп, присвячений річниці бою УНРівської молоді проти більшовиків під Крутами і тим юнакам, які втрапили у полон і були розстріляні прямо біля будівлі залізничної станції.

З історичної точки зору цікаво поглянути на реконструкцію, організовану за сприяння центральної влади у січні 2008 року, до 90-ої річниці бою.

Зворушують постановочні кадри зі студентським щоденником. Загалом же кліп виконано у традиційних для націоналістичного дискурсу пафосно-жалібних тонах.

Саме ці тони, напевно, були близькі й Віктору Ющенкові. Тодішній президент ставився до подій під Крутами із трепетом, не меншим, ніж до подій у Батурині 1708 року. За сприяння Ющенка було збудовано показаний у кліпі пам'ятник. 

Червона колона на кургані - натяк на червоний корпус Університету Св.Володимира, звідки вирушили в бій юні максималісти, які стали символом чистої і героїчної пожертви.

Насправді ж переважна більшість учасників бою під Крутами успішно повернулася до Києва.  Як склалася їхня подальша доля, читайте у розділі "Тексти"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".