Спецпроект

1969: перші люди на Місяці. ВІДЕО

Це була американська відповідь Гагаріну - не особливо корисна з точки зору економіки, зате така ж надихаюча. Зараз існує безліч конспірологів, які щиро переконані, що висадка на Місяць "знімалася в павільйоні Голівуду". Дивіться самі.

21 липня 1969 року землянин уперше торкнувся поверхні іншого космічного тіла.

Якщо першою людиною в космосі був радянський громадянин, то першою людиною на Місяці став американець. Це була їхня відповідь Гагаріну - не особливо корисна з точки зору економіки, зате така ж надихаюча.

Навряд чи знайдеться хоч один аналогічний за масштабами проект, щодо якого у вільному доступі було стільки ж інформації, скільки її є про "Аполлони".

Сотні тисяч фотознімків, десятки годин аудіо- та відеозаписів, гігабайти електронної інформації (від креслень і відкритих комп'ютерних кодів космічних апаратів до аналізу проблем зі сном чи харчуванням астронавтів).

Не кажучи вже про фізичні докази, від гігантської ракети-носія "Сатурн V" до 382 кг місячного грунту та каміння.

Щоб хоча б побіжно ознайомитися зі "спадщиною" космічного десанту американців на Місяць, потрібні не дні і не тижні, а місяці. При чому ця інформація є відкритою - заходь на відповідний розділ на сайті НАСА - і читай, дивись, слухай, вивчай.

Але незважаючи на таку інформаційну відкритість та повноту даних, з кожним роком зростає кількість фріків людей, які вважають, що американців на Місяці не було, а всі свідчення їх польоту - підробка.

Детальніше про це читайте у ювілейному матеріалі Івана Мельника, а ми зацитуємо кілька цікавих деталей з нього.

Попри те, що саме Ніл Армстронґ першим ступив на місячний грунт, практично немає його "місячних" фотографій: на більшості знімків, що ілюструють подвиг Армстронґа, зображений інший астронавт, Базз Олдрін.

Причина цього проста: якщо Армстронґу в екіпажі дісталася роль пілота, то Олдрін виконував роль астронавта-дослідника.

Саме він взяв на себе більшість наукових та дослідницьких завдань екіпажу "Аполлона-11". І хоча в нього на грудях теж висіла 70-міліметрова камера "Хасельблат", але Олдрін фактично не мав можливості відволікатися на фотозйомки.

Ще одне питання пов'язане з драматичним зникненням оригіналу запису висадки Армстронґа на Місяць, який ми й пропонуємо подивитися в цьому відео-фрагменті. Ця обставина дала конспірологам ще одну причину заявляти, що "жодного польоту не було". Мовляв, як же так - втратили такі цінні матеріали.

Насправді ж мова йде про відеозапис трансляції висадки. Зйомки вела камера, встановлена зовні на місячному модулі, сигнал транслювала бортова антена на Землю, і вже там його ретранслювали на телестудії, що показували посадку в прямому ефірі.

Сама магнітна плівка мала суто технічну цінність (крім відео, на неї також писали дані телеметрії), і не була придатна для того, щоб з неї зчитували відео в загальноприйнятому форматі (потрібно було окреме декодування). Саме це й призвело до того, що про плівку забули і згодом використали повторно, тим самим знищивши запис.

Однак від цього кадри, записані телестудіями, не можна вважати неоригінальними - адже джерело сигналу було одним і тим самим.

Можна було б присвятити частину статті розвінчанню найпоширеніших конспірологічних "версій", які нібито доводять, що люди на Місяць не літали. Однак оригінальні матеріали свідчать самі за себе - а кому їх недостатньо, тому навряд чи щось доведеш.

А для особливо агресивної публіки найкращим аргументом буде, напевно, той, що його застосував пілот "Аполона 11" Олдрін.

Коли на прес-конференції черговий конспіролог почав обзивати астронавта "боягузом і брехуном" і вимагати, щоб той поклявся на Біблії, що літав на Місяць, дідусь Олдрін одним ударом у щелепу відправив нахабу в нокдаун.

Друга людина на Місяці ще й непоганий боксер

-------------

Дивіться також:

1984: перша людина-супутник Землі. ВІДЕО

"Повертайся, Юро..." Стенограма польоту Гагаріна

Музей космонавтики на батьківщині Сергія Корольова. ФОТО

1962: Київ зустрічає першого українського космонавта. ВІДЕО

1997: Як літав перший український астронавт. ВІДЕО

Все за темою "Космонавтика"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.