1989: Вацлав Гавел стає президентом соціалістичної Чехословаччини

Відео про перемогу Оксамитової революції в ЧССР - комуністи обирають своїм керівником лідера дисидентського руху. Вацлава Гавела нарешті допускають до державного телеефіру, і він говорить "з паперу", без підкажчика, щоб його промова не виглядала фальшиво.

Це відео зняте 16 грудня 1989 року. На ньому зафіксовано момент межичасся - попередній президент Чехословацької соціалістичної республіки, комуніст Густав Гусак, який перебував при владі з 1975-го, подав у відставку 10 грудня, а нового президента іще не обрали.

Разом із Густавом Гусаком у відставку пішов і комуністичний уряд. Ці події сталися внаслідок Оксамитової революції - масових демонстрацій і страйків, які пройшли Чехословаччиною у другій половині листопада 1989 року. Ще один наслідок цих подій - те, що лідеру демократичної опозиції, драматургу Вацлаву Гавелу нарешті дозволили виступити на державному телебаченні ЧССР.

Естрада і політика. Прага-1968 - дві долі зірок поп-музики

Уривки з цього виступу і записані на відео.

Поки Гавела гримують, він говорить, що так і міг би виступати (в накидці для гриму), а коли пудрять, питає, чи не вийде з нього японець (вочевидь якийсь театральний жарт :) ). Потім оператори сваряться, як довго тримати в кадрі відеопідкажчик, щоб глядачі побачили, що Гавел справді не читає з нього.

Гавел тим часом жартує, що глядачі вперше побачать підкажчик і будуть лише на нього дивитися, а не слухати виступ.

"Я написав свою промову сьогодні до обіду й читатиму її з листка, бо не люблю обману й засуджую тих політиків, які читають свої промови з допомогою "читалки" на камері, - говорить колишній дисидент, який відсидів у 1970-их за підтримку переслідуваного владою рок-гурту Plastic People of the Universe. - Ця країна вже бачило достатньо фальші й обману".

"Я один із вас, - звертається він до глядачів. - Громадянин цієї держави, який розуміє і відчуває свою частку відповідальності за долю країни. А до того ж людина незвична до освітлення, камер, журналістів і яка не вміє говорити так, як ті, хто вже до цього звик".

За кулісами телезвернення залишилися напружені переговори, проведені опозицією з комуністами та перехідним "урядом народного порозуміння". За тиждень ці ж комуністи одноголосно зроблять Гавела президентом (голову держави у Празі обирає парламент країни).

29 грудня 1989 року Вацлав Гавел став на чолі ЧССР - перший президент-некомуніст соціалістичної Чехословаччини. В Україні тоді при владі ще була КПРС: виконавчу вертикаль очолював уродженець Донбасу Віталій Масол, законодавчу - Валентина Шевченко, а майбутній президент Леонід Кравчук працював завідувачем ідеологічного відділу ЦК КПУ.

Після свого обрання Гавел не став переслідувати своїх колишніх опонентів - хоча в 1970-их значна частина чехів і словаків вірно служила комуністичному режиму, переслідуючи дисидентів, за мовчазної згоди більшості суспільства. Натомість він забезпечив вільні вибори, вивід радянських військ та поступову переорієнтацію країни на Захід. До речі, зараз у Чехії замість знижувати пенсії комуністам підвищують пенсії учасникам опору.

Після розпаду Чехословаччини, у 1993 році Гавел став першим президентом незалежної Чехії. Потім його обрали удруге, в 1998-му. Утретє обрати не дозволяла конституція країни, тож у січні 2003 він пішов з посади, приєднавшись до руху "зелених". У 1999-му Чехія стала членом НАТО, у 2004-му - Євросоюзу.

Сьогодні, 18 грудня 2011 року Вацлав Гавел помер. Йому було 75 років.

---------------

P.S. "Історична Правда" висловлює подяку Тетяні Окопній за переклад з чеської

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.