Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2012/11/24/101337/

Голодомором хотіли знищити національну ідентичність - прем'єр Канади

24.11.2012
Прем'єр-міністр Канади Стівен Гарпер у зверненні з нагоди 79-их роковин Голодомору закликав всіх канадців вшанувати пам'ять мільйонів битих варварським комуністичним режимом Сталіна.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на офіційному сайті прем'єр-міністра Канади.

“Цієї суботи я запрошую всіх канадців вшанувати пам'ять мільйонів чоловіків, жінок і дітей – в основному, йдеться про українців, але також про казахів та росіян, – які загинули під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років, вчиненого варварським комуністичним режимом Йосипа Сталіна”. – говорить очільник Канадського уряду.

Гарпер пояснює: “Відправляючи політичних лідерів, духовенство та науковців у концтабори, безжально позбавляючи невинних сімей продуктів рослинництва і тваринництва, необхідних для виживання, “совіти” прагнули знищити українську національну свідомість.”

“Але дух українського народу нездоланний. Його сини й дочки вистояли під час цих та інших темних часів для того, щоб стати на ноги і зрештою скинути радянські кайдани, борючись за цінності, які ми шануємо сьогодні: свободу, демократію, права людини і верховенство закону”, – йдеться у звернені.

За словами Гарпера, Канада пишається тим, що має понад мільйон громадян українського походження.

“Багато з них втратили своїх близьких під час цього жорстокого акту злоби, Голодомору, – підкреслив прем'єр. – Наш уряд визнає ці втрати. У 2008 році Канада стала першою країною, яка визнала цю ганебну сторінку в історії людства як акт геноциду, а крім того, була першою західною країною, котра визнала незалежність України.

Два роки тому я мав за честь висловити пошану до жертв Голодомору у меморіалі й музеї у Києві.”

Голова уряду закликав громадян Канади приєднатися до українських канадців під час заходів у пам'ять про жертв Голодомору по всій країні, пом'янути тих, хто загинув під час цієї сумної сторінки історії.

Дивіться також:

2011: історична пам'ять канадських українців у рекламі авто. ВІДЕО

Українці в Канаді - від нашої пшениці до Уейна Ґрецького

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".