Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2017/08/2/150131/

У Франції розкопали давньоримське місто, яке чудово збереглося. ФОТО

02.08.2017
На околиці міста Сент-Коломб-ле-В'єнн у південно-східній Франції археологи розкопали квартал давньоримського міста з мозаїками й меблями, що добре збереглися.

Команда виявила знахідку під час розкопування майже 7000 кв. м ґрунту на берегах р. Рони, де планувалося звести три нові будинки, передає "Сі-Ен-Ен".

"Це неймовірне відкриття, тому що це найбільший розкоп римського міста за майже 50 років", — повідомив "Сі-Ен-Ен" науковий керівник робіт Беньямін Клемент.

 

"Ми знали, що ця зона містить у собі багато чого, але такого не очікували", — сказав Клемент і додав: "Усе так добре збереглося".

Частини міста можна датувати першим століттям. Відмінний стан решток особливо дивує, тому що команда археологів припускає, що містом пройшлося дві пожежі у другому й третьому століттях н. е.

Попередні розкопки почалися у квітні, коли археологи працювали над тим, щоб приготувати місце для нових будівель.

 

Франція оголосила розкоп "винятковим відкриттям" і дозволила археологам, які повинні були закінчити розкопки в вересні, продовжувати до грудня.

"Нашою роботою тепер є зібрати мозаїки, зробити знімки та взяти проби ґрунту, — сказав Клемент. — У нас є 2,5 роки, щоб зберегти та відновити [артефакти]. Тоді ми ми повинні будемо повернути їх державі".

 

Широка публіка матиме змогу побачити археологічні знахідки на виставках, запланованих у 2019 і 2020 роках у музеї комуни Сен-Ромен-ан-Галь.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".