Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/11/15/153279/

Тверська-Ямська і Невський провулок лишаються на карті Києва. Вулиці Ґедройця не буде?

15.11.2018
Депутати Київської міської ради провалили перейменування вулиці Тверської на честь Єжи Ґедройця, а провулку Невського – на Нивський.

Депутати Київської міської ради провалили перейменування вулиці Тверської на честь Єжи Ґедройця, а провулку Невського – на Нивський.

"За" перейменування Тверської проголосувало 48 депутатів міської ради. Для позитивного рішення не вистачило 13 голосів.

 Єжи Ґедройць (праворуч) разом із постійним автором "Культури" Юзефом Чапським. Більше - у тексті професора Юрія Шаповала "Пан Редактор. Єжи Ґєдройць та його спадщина" 

Нагадуємо, вулиця Звіриницька була перейменована у 1901 році на Тверську на пропозицію одного з гласних Київської міської думи, "щоб було як в Москві", адже поруч знаходилася вулиця Ямська.

У вересні 2017 року до Київського міського голови Володимира Кличка звернулися відомі історики, інтелектуали, дипломати, журналісти, депутати парламенту із пропозицією перейменувати Тверську на честь Єжи Ґедройця.

Єжи Ґедройць – редактор часопису "Культура", який виходив у Парижі. Великий прихильник польсько-українського порозуміння, один з ключових лобістів відновлення української незалежності, автор назви антології новітньої української літератури "Розстріляне відродження".

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".