Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/videos/2013/07/16/130171/

1975: Брежнєв диригує з'їздом польських комуністів. ВІДЕО

16.07.2013
Під час Сьомого з'їзду Польської об'єднаної робітничої партії гість з'їзду Леонід Брежнєв диригував делегатами під час спільного виконання "Інтернаціоналу".

ПОРП - прорадянська марксистська партія, правляча сила в Польській народній республіці 1948-1989 рр. Сьомий партійний з'їзд відбувся у Варшаві у грудні 1975 року, на нього приїхали колеги з інших країн соціалістичного табору.

Ця історія була в ПНР "міською легендою", непідтвердженим історичним анекдотом. Але в 1990-х було знайдено плівку з записом диригування на з'їзді.

"Під час співу "Інтернаціоналу" Брежнєв як диригент повернувся до залу і почав керувати делегатами, надимаючи щоки і вимахуючи руками, - згадує тогочасний перший секретар ЦК ПОРП Едвард Ґєрек. - З відстані справляв ураження п'яного, хоча насправді був нафарширований ліками".

На цьому відео Ґєрек стоїть найвище і безпомічно, хоч і схвально, дивиться на Брежнєва за трибуною.

"Пізніше, під час виголошення мною програмної резолюції, Брежнєв поводився так галасливо, що я ледве дочитав. - згадує персек ПОРП. - Виявилося, що він хвалився перед сусідами [головами компартій НДР, Чехословаччини і Румунії - ІП] якоюсь золотою ручкою".

Дивіться також:

Росіяни вважають українця найкращим правителем XX сторіччя

1970: новорічне звернення Брежнєва до радянського народу. ВІДЕО

1982: похорони Брежнєва. Труна падає у могилу. ВІДЕО

Інші матеріали за темою "Брежнєв"

Інші матеріали за темою "Польща"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".