Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2011/11/9/61941/

ЛЬВІВСЬКИЙ АЕРОПОРТ ОТРИМАВ ІМ'Я ЗАСНОВНИКА МІСТА

09.11.2011
Міжнародний аеропорт "Львів" отримав назву на честь засновника міста короля Данила Галицького.

Відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України прийнято 9 листопада, повідомляє УП з посиланням на прес-службу віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

"Думаю, що це – цілком в дусі часу, в дусі того, як називаються аеропорти в світі", - зазначив Колесніков.

Окрім того, віце-прем'єр висловив переконання, що ця назва є "об’єднавчою".

7 листопада завершено голосування щодо назви львівського аеропорту. Впродовж п’яти днів в опитуванні, яке проводилось у мережі Facebook, взяло участь 12 258 користувачів.

З відчутним відривом перемогла пропозиція назвати аеропорт на честь засновника міста короля Данила Галицького (3 283 голосів, станом на 12:00 понеділка 7 листопада 2011 року).

Друге місце посіла назва на честь Степана Бандери (2 197 голосів). На третьому місці – назва "Аеропорт Львів" (1 554 голоси).

Пам'ятник королю Данилові у Львові

Нагадаємо, президент Янукович, відповідаючи на питання про те, як він оцінює ініціативу Львівської міськради про те, щоб назвати реконструйований аеропорт ім'ям лідера ОУН, сказав, що це вирішуватиме місцева рада.

Раніше мер Львова Андрій Садовий запропонував назвати аеропорт іменем короля Данила Галицького. За його словами, аеропорт є державним, тому остаточне рішення прийматиме держава.

Як відомо, восени 2010 року львівські інтелектуали розпочали збір підписів за те, щоб назвати аеропорт іменем всесвітньо відомого галицького скульптора XVIII-го сторіччя Івана Ґеорґа Пінзеля.

Данило Романович (1201-1264) - князь часів Київської Русі з династії Рюриковичів, правитель Галицько-Волинської держави, великий князь Київський.

Час його правління був найвищою добою Галицько-Волинського князівства, чиї кордони простягалися від Карпат до Києва і від Німану до Дунаю.

Мультфільм про війну Данила Галицького проти Міндовга Литовського (ВІДЕО)

Саме Данилів намісник обороняв Київ під час штурму Батия в 1240 році. Зi встановленням на київських землях влади Золотої Орди Данило переніс столицю з Галича в нове місто Холм (нині польський Хелм).

Крім Холму, Данило заснував Львів (на честь свого сина Лева), Кременець. Успішно воював з татарами, переміг хрестоносців. В січні 1254 року був коронований Папою Римський на короля всієї Русі.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".