1 березня 2021
Тексти

Формула краси. Дерев’яні церкви України: втрачене мистецтво?

Українські дерев'яні церкви – це фольклор, тільки в архітектурі. Збудовані переважно безіменними для нас майстрами на замовлення спільноти, громади села – вони могли бути (а могли не бути) шедеврами, але завжди втілювали народну уяву про красу, про велич, про присутність Бога на землі. Можливо тому знищення храмів більшовиками українці сприймали як саморуйнування. Дерев'яні церкви зникали з різних причин (вогонь і вода, шашель і грибок, занепад громади), але саме насильницька, свідома деструкція була найболіснішою – через неприродність втрати.
Коротко

У Празі до 150-річчя Лесі Українки відкрили виставку

У Празі біля приміщення посольства України до ювілею Лесі Українки відкрили чеськомовну інформаційну виставку «Лесі Українці – 150», яка знайомить з основними фактами біографії письменниці.

В Англії евакуювали тисячі людей через бомбу часів Другої світової

У британському Ексетері евакуювали 2 600 сімей через виявлений авіаснаряд часів Другої світової війни.

Суд США зобовʼязав Північну Корею виплатити $2,3 млрд команді корабля USS Pueblo

Суд США зобовʼязав Північну Корею виплатити 2,3 мільярда доларів членам екіпажу військового корабля USS Pueblo, який був захоплений корейцями в 1968 році. Суд постановив, що колишня команда корабля і члени їх сімей, якщо моряк вже помер, мають право на компенсацію від Пхеньяну за «біль і страждання».

АНОНС: Презентація видання з кулінарної дипломатії «Україна: Їжа та Історія»

Український інститут та проєкт «Їжакультура» презентують оригінальне видання з кулінарної дипломатії «Україна: Їжа та Історія» (Ukraine: Food and History).

У Помпеях знайшли ідеально збережену античну колісницю

Під час розкопок у давньоримському місті Помпеї археологи знайшли велику чотириколісну церемоніальну колісницю

У стінах згорілої лікарні на Чернігівщині знайшли стародавні ікони

Під час розбирання руїн давно згорілої місцевої лікарні жителі села Нові Млини (Чернігівщина) виявили, що частина внутрішніх стін зроблена з ікон