2 квітня 2021
Тексти

Записки кубанського партизана. «Вовча сотня»

Пане полковнику! У підпорядкованій вам армії у наявності двоє штаб-офіцерів: Слащов і Сейделер; обер-офіцерів п’ять: підосавул Мельников, поручик Фрост, прапорщик Лукін, прапорщик Макєєв, прапорщик Свєташов; козаків шість: вахмістр Перваков, вахмістр Наум Козлов, урядники Лучка, Безродний, Совенко, Ягодкін; гвинтівок — чотири, револьверів — два, біноклів — два...
Коротко

Голова ДАСУ Хромов купив і передав архіву документи XVIII століття

Голова Державної архівної служби придбав за особисті кошти та передав на державне збереження історичні документи.

АНОНС: Лекція "Радянські військовополонені. Чому ми так мало про них знаємо?"

Чому важливо говорити про жертв війни, а не лише про її героїв? Відповідь на це питання буде представлена на прикладі історії нацистських таборів для радянських військовополонених на території Волині, біографій полонених червоноармійців, їх правового й соціального статусу в роки Другої світової війни та у повоєнний час.

Археологи поновлять розкопки найбільшого міста трипільців

Розкопки найбільшого трипільського поселення між селами Тальянки і Леґедзине, що входять до Тальнівської громади Черкаської області, планують поновити цього року.

Біля Одеси виявили поховання жертв більшовицького терору

Георадарне дослідження місця масових поховань жертв комуністичних репресій на 6-му кілометрі Овідіопольської шосе біля аеропорту Одеси почало давати результати.

Археологи знайшли 7000-річні записи з мовою, яку неможливо розшифрувати

Знахідка може бути прикладом протописьма.

Зведення синагоги в Бабиному Яру хочуть заборонити через суд

Проти зведення синагоги в Бабиному Яру, яким займається благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», виступила благодійна організація «Міжнародний меморіальний благодійний фонд «Бабин Яр».