9 грудня 2021
Тексти

Щербицький в інтер’єрі епохи

Який же просто секретар ЦК не мріє стати першим секретарем ЦК, причому тут йдеться не про статус primus inter pares, тобто першого серед рівних, а про першого над усіма у великій та потужній республіці. Ключове питання будь-якого дослідження про будь-якого значного політика – це питання про те, як це йому вдалося?
Коротко

УІНП передав Мінветеранів списки воїнів, загиблих на сході України

Український інститут національної пам’яті передав Міністерству у справах ветеранів списки військових, які загинули в зоні бойових дій на сході України, та перелік військових секторів на кладовищах.

Дослідники презентували віртуальна виставку “Депортації. Візуальна пам’ять”

Це перша спроба упорядкувати та критично проаналізувати фотографічний спадок людей, яких радянська влада депортувала з Західної України до Сибіру, Далекого Сходу та Середньої Азії упродовж 1944-1953 років. Більшість з депортованих були членами сімей вояків УПА та учасників підпілля ОУН: батьки, дружини, діти.

Щодо кількості жертв Голодомору потрібна академічна дискусія – МКІП

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що некоректна дискусія окремих науковців у публічній площині щодо кількості жертв Голодомору є неприйнятною.

Іраку повернули глиняну табличку із фрагментом "Епосу про Гільгамеша"

Глиняна табличка віком 3500 років із фрагментом тексту "Епосу про Гільгамеша" повернулася до Іраку. 30 років тому під час війни в Перській затоці її викрали з музею країни.

На аукціоні за $2,9 мільйона продали шпагу та пістолети Наполеона

У США на аукціоні за $2,9 мільйона продали шпагу та п’ять інкрустованих пістолетів французького імператора Наполеона Бонапарта.

У Первомайську вандали розтрощили пам’ятник Героям Небесної Сотні

У місті Первомайськ на Миколаївщині невідомі пошкодили пам’ятник Героям Небесної Сотні. Правоохоронці закликають усіх, хто володіє інформацією про злочинців, звернутись до місцевого відділу поліції.